Necestujte v tichu - nalaďte se v metru

Praha – Jazz, swing, barokní a renesanční hudba, muzikálové melodie, dechovku nebo rock si mohou po celou středu poslechnout cestující v pražském metru. Převážně ve vestibulu čtrnácti stanic koncertují hudebníci z Konzervatoře a VOŠ Jaroslava Ježka.

Dopravní podnik nachystal ve spolupráci s konzervatoří celkem 22 koncertů, které na 14 stanicích odehraje 16 hudebních uskupení. Vystoupení v každé stanici bude trvat necelou hodinu, poté se muzikanti přesunou na další zastávku. „Chceme ukázat, že Konzervatoř Jaroslava Ježka je multižánrová,“ uvedl ředitel školy Milan Purnoch.

Jako první rozezněla hudba – konkrétně latinská hudba kytarového dua – v 6:00 Rajskou zahradu. Program zakončí skupina Trumpet Q, která bude své skladby s nádechem jazzu, swingu a funku hrát od 22:00 do 23:00 ve stanici Můstek na trase B.

„Vrcholem by mělo být vystoupení big bandů, kdy v některých stanicích budou hrát i téměř dvacetičlenné kapely,“ upozornil Petr Malík z oddělení marketingu Dopravního podniku hl. m. Prahy. „Není to akce pro mladé ani pro staré, ale pro všechny, kteří s námi cestují,“ připojil pozvánku. Dopravní podnik by prý, pokud bude první ročník úspěšný, rád navázal hudebním programem v metru i příští rok. S podobnými projekty se už dávno mohou setkat cestující „podzemkami“ v New Yorku, Londýně či Paříži.