Jeden svět končí, posvítilo si na něj i slunce z KLDR

KLDR v paprscích slunce (zdroj: ČT24)

Jeden svět v Praze zaniká. Nekoná se však apokalypsa, neboť se filmový festival odebere do dalších dvaatřiceti měst v Česku a také do Bruselu. Světovou, mezinárodní či evropskou premiéru na něm mělo dvacet šest dokumentů o lidských právech. V hlavní soutěži zvítězil režisér Sean McAllister se Syrskou love story, pozornost ale upoutal také unikátní pohled na totalitní režim Severní Koreje očima malé dívky ve snímku V paprscích slunce.

Hned po příjezdu jsme odevzdali pasy, takže jsme sami nemohli nikam odejít. Nemohli jsme točit nic, dokud to nechválila druhá strana. (…) Když se jim nelíbily natočené záběry, na místě je smazali.
Vitalij Manskij
Režisér

KLDR bývá k filmařům obvykle dost rezervovaná, ruský režisér Vitalij Manskij však překvapivě obdržel oficiální povolení natáčet. Vznikl tak dokument V paprscích slunce, který autor osobně na Jednom světě představil. Následnou postprodukci navíc dokončoval ve studiích České televize.

Perfektní život v perfektní zemi

V průběhu roku sleduje Manskij život běžné rodiny z Pchjongjangu, jejíž osmiletá dcerka byla vybrána k účasti na jedné z mnoha korejských „spartakiád“. Režisér sice dostal povolení natáčet, avšak jen scény podle pečlivě připraveného scénáře, který nijak nenarušoval obrázek života spokojeného lidu.

„Přesto je snímek úplným opakem propagandy. Dokumentaristé totiž nechali běžet kameru i ve chvílích, kdy jsou scény předem aranžovány severokorejskými „režiséry“. Nebo ji namířili na usvědčující detaily, které mistrům manipulace unikly. Záběry, které neměly nikdy vzniknout, umně vložili do příběhu o zdánlivě šťastném životě v novodobé potěmkinovské vesnici,“ popsal Jeden svět.

Českou premiéru si snímek odbyl už loni v Jihlavě. Na osmnáctém ročníku Jednoho světa se spolu s ním představilo 123 filmů ze 62 zemí – 3 z nich byly české a slovenské produkce. Hlavní soutěž ovládla výše zmíněná Syrská love story, nejlepším režisérem je podle poroty Liang Čao a jeho poselství Behemoth z centrálního Mongolska, kde doly ničí krajiny a vzniká milionové město, v němž nakonec nikdo nebydlí.