Slnko se chytlo i do české siete

Bratislava - Slovensko-české snímky Dům a Cigán získaly nejvíc slovenských filmových cen Slnko v sieti 2012. Oba při dnešním předávání uspěly shodně v šesti kategoriích, Dům režisérky Zuzany Liové se stal nejlepším filmem. Oba snímky vznikly v koprodukci České televize. Ceny si odnesli také čeští herci Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká a režisér Jan Švankmajer. Nejlepším dokumentem je dvoudílný snímek Martina Šulíka, režiséra Cigána, 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna.

„Je to pro mě velký šok,“ přiznala Liová po přebírání sošky za nejlepší hraný film. Snímek mladé slovenské scenáristky a režisérky o mezigeneračním střetu proměnil polovinu nominací. Miroslav Krobot si za roli v tomto filmu odnesl sošku za nejlepší herecký výkon. V kategorii vedlejší ženské role zase uspěla Medvecká, která má za účinkování ve snímku Dům i Českého lva. Film získal ocenění také za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, vedlejší mužskou roli a scénář. Už v minulosti zabodoval na festivalech v Terstu nebo v Palm Springs.

Stejně jako snímek Dům získal šest cen z 12 nominací film Cigán režiséra Martina Šulíka. Slovenská premiéra příběhu romského chlapce z chudé osady se konala loni v létě netradičně na louce u obce Richnava, kde film vznikal. Šulík ho natočil především s neherci v autentickém prostředí. Snímek byl oceněn už na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Šulík bodoval také v kategorii nejlepší dokument. Tím byl vyhlášen jeho dvojdílný snímek 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna. Film celou éru československé kinematografie představuje na 25 dobově nejpříznačnějších titulech. Mezi nimi je i Slnko v sieti Štefena Uhera z roku 1962, po němž jsou slovenské filmové ceny pojmenovány. V trojici nominovanýcn na nejlepší dokument byl ještě snímek Ilja Ivana Ostrochovského a také Nesvatbov Eriky Hníkové, jejž taktéž podpořila Česká televize.

25 let ze šedesátých aneb Československá nová vlna
Zdroj: První veřejnoprávní s.r.o./Tibor Borský

Ocenění Slovenské filmové a televizní akademie za nejlepší výtvarný počin si převzali Švankmajer a Veronika Hrubá za snímek Přežít svůj život (i na na této psychoanalytické komedii se podílela ČT). Český režisér, scenárista a výtvarník ve stejné kategorii vyhrál i Českého lva za rok 2010. „Nebereme to jako ocenění nás dvou, ale všech, kteří na tomto výtvarně náročném díle spolupracovali,“ podotkl Švankmajer.

Slovenská národní filmová ocenění se vzhledem k nízké produkci snímků v zemi pod Tatrami odevzdávají jednou za dva roky.