Na Febiofest jede múza Pedra Almodóvara a dealer z Trainspottingu

Febiofest týden před začátkem představil kompletní program. Sestavu hostů završila herečka Carmen Maurová, múza režiséra Pedra Almodóvara, a skotský herec Peter Mullan, který se proslavil rolí drogového dealera z Trainspottingu.

Mezinárodní filmový festival Febiofest uvede od 17. do 25. března nejprve v Praze a pak v regionech 150 filmů z 56 zemí v téměř šesti stovkách projekcí. Kromě nejnovějších hitů, jako je oscarový Spotlight, se ve výběru také často objevuje aktuální téma uprchlictví.

Festival doplnil seznam hostů. „Carmen Maurová převezme se slovenskou herečkou Emílií Vášáryovou a italským režisérem Marcem Bellocchiem na slavnostním zahájení v Obecním domě cenu Kristián za přínos světové kinematografii,“ uvedl šéf programu Štefan Uhrík.

Stejné ocenění získá při zakončení přehlídky britský scenárista Peter Morgan. Herec Peter Mullan bude oceněn v průběhu festivalu. Mezi padesáti zahraničními hosty bude také jeden z nejvýraznějších evropských herců současnosti Daniel Brühl.

Nově bude udělena cena Amnesty International Febiofest Award, která chce upozornit na nespravedlivě vězněné umělce a novináře. V porotě zasedne herečka Martha Issová, ředitel Amnesty International ČR Mark Martin a dramaturg MFF Rotterdam Gertjan Zuilhof.

Febiofest společně s Českou mincovnou poctí v letošním roce ražbou pamětní medaile hereckou legendu Rudolfa Hrušínského. Naváže tak na loňskou poctu Karlu Fialovi.

Předprodej vstupenek v multikině CineStar na pražském Andělu začne ve středu 9. března ve 12:00, ve 14:00 v CineStaru na Černém Mostě. On-line předprodej bude zahájen 9. března minutu před půlnocí. Součástí festivalu je program Febiofest Music Fest, který se koná zdarma. Regionální ozvěny Febiofestu se od 29. března uskuteční ve čtrnácti městech.