Na prahu čtyřicítky prodává Velčovský Vše za 39

Velčovský prodává Vše za 39 (zdroj: ČT24)

Pozlacené holínkové vázy, barevná sada plastových zbraní nebo busta Lenina se vzorkem cibuláku - designér Maxim Velčovský má co nabídnout. Na nejnovější výstavu sháněl materiál od lidí a v second handech. Do Uměleckoprůmyslového muzea v Brně nainstaloval mozaikovou stěnu, která je obtiskem města a jeho obyvatel. Výstava Vše za 39 poprvé komplexně představuje tvorbu jednoho z nejvýraznějších českých designérů střední generace.

Výstava je koncipovaná k umělcovým nadcházejícím čtyřicátinám a její dvojsmyslný název významově osciluje mezi „mramorem“ retrospektivy a atmosférou levných lidových výprodejů. Tyto póly udávají i vizuální tón expozice remixující prostředí galerie a supermarketu.

Vše za 39 se věnuje zejména Velčovského práci z oblasti produktového designu. Nechybí proto porcelánový kelímek Pure White, holínková váza Waterproof nebo ergonometrický krucifix Home Cross. Přehlídka dále monituruje jeho činnost od diplomové práce po současnost, včetně přesahu k volnému umění.   

Přines, co najdeš doma

Jednu z vystavených instalací pomohli známému designérovi vytvořit i Brňané. Podobný projekt vytvořil i v Amsterdamu.

Vyzvali jsme obyvatele Brna, aby mi přinesli svoje svršky - trička, svetry, kalhoty, sukně, a z nich jsem poskládal mozaiku. Takže se díváme na vzorek tohoto města.
Maxim Velčovský
Designér

Oblečení sbíral týden a celkem použil asi 200 kusů oděvů. Vytvořit z nich mozaiku zvládl během jediného dne. V Uměleckoprůmyslovém muzeu ji návštěvníci mohou vidět až do 22. května.

Moravská galerie bude letos hostit dvě rozsáhlé výstavy významných současných českých designerů, Maxima Velčovského a dua Olgoj Chorchoj. V obou případech jde o první rozsáhlé retrospektivy, jejichž autory se podařilo získat právě pro Brno.