Franta a Böhm pracují teď a tady

Praha - V komplikovaný a nepřehledný labyrint proměnili výtvarníci Jiří Franta a David Böhm pražskou Galerii Jiří Švestka. Své kresby, performance a videa rozvěsili po příčkách, které vytvořili speciálně kvůli výstavě. Divák tak má možnost nahlížet za kulisy umělecké tvorby. Název výstavy Echolog odvodili umělci od videoinstalace umístěné na konci expozice.

„Jde o to, že výstava je nepřenosná. Divák, který tady prochází, se ztrácí, jde o to, aby měl pocit, že nahlíží do kresby, kde vidí nějaké kulisy, a dostává se za kulisy. Vidí, jak vznikají některé kresby nebo performance. Jde o dialog s ozvěnou, pracujeme s opakováním, se střípky, které divák vidí nejdřív a pak se skládají do mozaiky,“ řekli výtvarníci.

Dominantním rysem tvorby mladé dvojice, která vychází z techniky klasické kresby, je hra s významy, se záměnou autorství, způsobem instalace či s fenoménem procesu kresby. Jejich intuitivní a hravá díla se zabývají vztahem kresby a performance. Jedna z instalací je například založena na zrcadlení. V uzavřené bílé krychli, do které se návštěvník dívá malým otvorem, jsou rozvěšeny kresby, které ale divák vidí jen jako odraz v zrcadle.

„Kdykoliv máme k dispozici nějaký prostor, snažíme se ho přizpůsobit tomu, co chceme my. Jde nám o nepřenosnost. Chtěli jsme, aby výstavu nebylo možné nafotit nebo natočit. Tím, že tady divák je, může zažít pocit, který nezažije nikde jinde. Tím, že je výstava časově omezená, je dojem ještě víc umocněný,“ uvedl Franta.

Absolventi pražské Akademie výtvarných umění, kteří se už několikrát dostali mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého, spolu pracují šest let. Do povědomí veřejnosti se zapsali v roce 2006 díky svým komiksovou estetikou inspirovaným realizacím na zdi pražské galerie NoD, na niž dva měsíce zaznamenávali svoje nápady, aby nakonec přetřeli zeď na bílo.

  • Jiří Franta / David Böhm - Echolog autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK
  • Jiří Franta / David Böhm - Echolog zdroj: ČTK

I současnou instalaci hodlají umělci „úplně zbořit“. „Tady pracujeme se třemi místnostmi. Až bude nová výstava, až ji budeme přenášet, tak bude mít úplně jinou podobu. Výstava je nepřenosná. Teď a tady,“ uvedl Franta. U příležitosti výstavy vydává Galerie Jiří Švestka obrazovou publikaci s názvem Sketchbook. Výstava potrvá do 12. května.

Výstava Echolog (zdroj: ČT24)

Jiří Franta / David Böhm – ECHOLOG, Galerie Jiří Švestka. 4. dubna – 5. května 2012, Vernisáž: 3. dubna 2012 od 17 do 19 hod.