Postavu Pavla Juráčka podepřou filmy i kniha

Pavel Juráček natočil pouze tři filmy, přesto se nesmazatelně zapsal do české kinematografie. Národní filmový archiv uvede poslední únorový den dva jeho zrestaurované snímky: Postavu k podpírání a Případ pro začínajícího kata. Okolnosti vzniku prvního titulu doplní zároveň kniha, kterou během projekce pokřtí Knihovna Václava Havla.

Scénárista a režisér Pavel Juráček (1935–1989) byl jednou z klíčových osobností československé nové vlny. I přesto, že se už na konci šedesátých let dostal na černou filmařskou listinu, a mohl tak natočit jen tři celovečerní autorské filmy, měl na ostatní tvůrce své generace velký vliv.

Kromě povídkového diptychu z prostřední základní vojenské služby Každý mladý muž šlo o dva absurdní tituly: Případ pro začínajícího kata, inspirovaný Gulliverovými cestami, a anekdotické podobenství o kočce z půjčovny Postava k podpírání

Víc než 4000 stránek

Juráčkovu tvorbu v posledních letech připomíná Knihovna Václava Havla. Vydala už dva svazky z autorovy pozůstalosti: soubor povídek Prostřednictvím kočky a western Situace vlka. Nejnovější svazek Postava k podpírání je kronikou vzniku filmové filozofické grotesky, včetně kreseb, nikdy nezveřejněných poznámek a dopisů.   

Jeho vydání je součástí projektu Archiv Pavla Juráčka, který vzniká od roku 2014. Tisíce stran dokumentů a rukopisů Havlově knihovně daroval filmařův syn Marek, z pozůstalosti má vyjít celkem třináct svazků. Nejpozději v dubnu příštího roku se v knižní podobě objeví i Juráčkova korespondence.

Reportáž: Pavel Juráček ve filmech a v knize (zdroj: ČT24)

Ve spolupráci s nakladatelstvím Torst se revidovaného vydání dočkají také obsáhlé deníky. „Mělo by jít zhruba o čtyři tisíce stránek,“ prozradil Pavel Hájek z Knihovny Václava Havla o deníkových zápiscích, které mimo jiné inspirovaly divadelní tvůrce k úspěšné inscenaci Zlatá šedesátá. Na repertoáru je má pražské Divadlo Na zábradlí.