Tomáš Klus: Na každou vlnu čeká útes

Praha – „Kalkul neuznávám v jakékoli podobě, už na základce jsem měl s matematikou problémy, takže já věci nedokážu vypočítávat,“ odmítá písničkář Tomáš Klus podezření některých, že věci, které dělá, mohou být účelové. Nekalkuluje při komentování společenské nebo politické situace ani ve své tvorbě. „Nechci psát písně s ohledem na to, aby se to líbilo co největšímu počtu lidí,“ uvedl mimo jiné v pořadu Hyde Park ČT24.

„Mám strach, že jsme se ještě nepoučili, znova, už potřetí ve svých dějinách, z té zvláštní laxnosti a z důvěřivosti slibům. Pořád nám stačí jen příslib něčeho, a práce na tom, aby se ten slib proměnil v čin, nám protéká mezi prsty. Protože to je pohodlné,“ poznamenal Klus k současnému znepokojení společnosti, které probublává v různých iniciativách a protestech.

I on před parlamentními volbami podpořil iniciativu Vyměňte politiky, k další spolupráci s ní ale už pravděpodobně nedojde a o větším zapojení do politického života prý vůbec neuvažuje. Ani v podobě podpory nějaké politické kampaně. „Myslím, že jsem na to příliš hloupý, abych někomu říkal, co je správně a co špatně. Ani nesympatizuji s žádnou stranou natolik, abych se s ní propojil,“ vysvětlil Klus.

Zatím se prý spokojí s komentováním, protože v demokracii by lidé měli mít názor. „Nejsem si úplně jistý, že lidé, kteří nosí cedule s hesly, to ví,“ zdůvodnil, proč se k žádné z aktuálních iniciativ nepřidá. „Lidé, kteří dnes vycházejí hojně do ulic, by si především tu revoluci, o které křičí, měli odehrát ve vlastní hlavě. Když si představím scénář, že by to vyšlo a svrhli bychom vládu, kdo z nich má jasno v tom, co bude potom?“ ptá se. Lidé podle něho nemyslí na budoucnost, i když by měli – už jenom tím, že budou chodit volit.

Své názory vyjadřuje Klus i v některých svých písničkách. „Dávám všanc své vlastní životní příběhy a strašně mě baví konfrontace s příběhy ostatních lidí, co si oni našli v té a té písni,“ říká. Podle svých zastánců je Klus nejlepším českým písničkářem současnosti, podle odpůrců produktem mediální poptávky nebo písničkář-metrosexuál.

On sám nepopírá, že ho popularita těší, tvrdit opak by považoval za pokrytecké. „Jsem exhibicionista, plachý, ale exhibicionista, a vím, že na každou vlnu čeká útes, tak si to patřičně užívám, než k němu dopluju,“ prohlásil, přičemž přirovnání k vlně vztáhnul i společenské, potažmo politické dění.

A užívat si má vcelku co – jeho zatím poslední deska Racek byla nejprodávanější v loňském roce, navíc za ni získal Anděla pro nejlepší album roku 2011. Zároveň převzal i cenu pro nejlepšího zpěváka.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)