Ježíš by nehrál v sandálovce s prostěradly. I když Bůh ví

Bylo by to dnes jiné, kdyby na svět přišel Ježíš? Na biblický příběh se v Městském divadle Zlín dívají doslova z jiného úhlu - i přes kamery, které představení snímají. Hra si do názvu vypůjčila latinskou zkratku INRI, tedy Ježíš Nazaretský, král židovský, nápis, který na Ježíšův kříž nechal umístit Pilát Pontský.

Zlínští divadelníci věří, že dva tisíce let starý příběh je silný a aktuální a zaslouží si dobrodružné vyprávění moderními dokumentárními prostředky. Chtějí publiku nabídnout víc než pseudohistorickou „sandálovku s prostěradly“.

„Snažili jsme se spíš přiblížit způsobem vyprávění dnešní mediální realitě, kdy záleží na úhlu pohledu reportéra či kameramana, jak který příběh nahlíží a jak nám ho pak prezentuje. Podobně jsme se pokusili najít různé úhly pohledu, z jakých mohli Ježíšův příběh vnímat současníci,“ vysvětlila autorka a režisérka Hana Mikolášková. 

Reportáž: Ježíš hraje ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Jednu malou ruční kameru drží v rukou sami herci, druhá sleduje dění na scéně z ptačí perspektivy. „Z pohledu Boha - tak jak on nás vidí nejspíš denně. Jestliže je tedy nahoře,“ podotkla režisérka. 

Jak se na hru budou dívat diváci, se tvůrci dozvědí poprvé na premiéře v sobotu 20. února. Hlavní roli Ježíše ztvárnil Zdeněk Lambor, Jidáše hraje Marek Příkazký a Máří Markéta Kalužíková.