Čištění zubů jako umění. Denní rutinu zhudebnil brněnský student

Ukázka: Skladatel zhudebnil čištění zubů, napsal skladbu Ráno 7:15 (zdroj: ČT24)

Ráno 7:15. Obvyklý čas pro čištění zubů. Miloslav Frič, student Fakulty výtvarných umění VUT, se jej rozhodl zhudebnit. K vytvoření notového zápisu autor použil průhlednou zubní pastu s drobnými částečkami, kterou rozetřel po notové osnově – vytvořil tak novou formu partitury, takzvanou pastituru.

„Všechno to začalo o čtvrt na osm u mého umyvadla, kdy mi pohyb ruky při čištění zubů asocioval dirigování orchestru,“ vysvětlil Miloslav Frič. Autor skladby ale musel nejprve vymyslet, jak přenést čištění zubů do notového zápisu. „Odpověď jsem našel ve svojí zubní pastě,“ pokračoval.

Noty totiž zaznamenal tak, že rozetřel průhlednou pastu. „Vznikla tak partitura, neboli pastitura, jak jsme ji nazvali,“ dodal. Další překážkou bylo přepsání not, protože Frič neumí hrát na žádný nástroj a neovládá hudební nauku. S přepisem mu pomohl místecko-frýdecký šéfdirigent Jan Strakoš.

„Začali jsme s taktem. Vydedukovali jsme jej tak, že jsem natočil svou rodinu a přátele při čištění zubů, pak jsem všechna videa pustil zároveň a na základě nejčastějšího tempa jsme vybrali čtyřčtvrťový takt,“ dodal autor.

Koncert trval pět minut

S nastudováním díla mu pak pomohl Joel Hána, který při premiéře netradiční skladby dirigoval. „Na harmonii jsme vliv neměli, museli jsme jen udržet správné tempo a souhru. Tím pádem jsem si sám vyzkoušel, v jaké tempu bych si čistil zuby a podle toho jsem zvolil i tempo,“ vysvětlil dirigent Hána.

Spolu s ním zhudebněné čištění zubů představili také čtyři hudebníci hrající na violu, housle, violoncello a klavír v Mozartově sále brněnské Reduty. Jeho několikaměsíční snažení ocenili diváci potleskem. Jen nečekali, že skladba bude trvat pouhých pět minut, stejně jako čištění zubů.