Bludný Holanďan se vrátil na prkna Státní opery

Praha - První významnou operu skladatele Richarda Wagnera zařadila opět na svůj repertoár Státní Opera v Praze. Operu Bludný Holanďan uvádí v nastudování režiséra Stephena Taylora pod taktovkou Guillauma Tourniaira.

Libreto napsal Wagner sám podle legendy Heinricha Heineho a příběh situoval do Norska okolo roku 1650. Holanďan bloudí po mořích a spasit ho může jen věrná dívčí láska. Tu sice nalezne v Sentě, dceři námořníka, ale jeho vyvolená je už zadaná. Když se chce Holanďan vrátit na moře, zoufalá dívka se vrhá z útesu. Podmínka vykoupení je tím splněna a duše obou milenců se setkají. 

„Není to už jen o kráse melodie. Myslím, že je to zvláštní propojení hudby a filosofie,“ charakterizuje Wagnerovo čtvrté operní dílo šéfdirigent Státní opery Praha Guillaume Tourniaire. Dodává, že Wagnerova hudba je velmi hluboká a technicky těžce zvládnutelná, težko se do ní proniká.

Česká metropole poprvé přivítala Bludného Holanďana v roce 1856 (pod taktovkou Františka Škroupa), 13 let po její premiéře v Drážďanech. V pražském Německém divadle, které letos slaví 120. výročí, se pak hrál mnoho let bez přerušení.