Grammy kraloval rapper Lamar, zlatý gramofon má i Swiftová a Sheeran

Hudební cenu Grammy za album roku získala americká zpěvačka Taylor Swiftová se svou nahrávkou 1989. Celkovým vítězem letošních cen se stal rapper Kendrick Lamar, který proměnil pět z jedenácti nominací. Píseň roku vyhrála Thinking Out Loud od Angličana Eda Sheerana. Na slavnostním večeru si umělci připomněli také nedávno zesnulého zpěváka Davida Bowieho.

Objevem roku byla vyhlášena Meghan Trainorová, kterou časopis Rolling Stone označil v roce 2014 za nejnepravděpodobnější popovou hvězdu. Její „děkovačka“ byla velmi emotivní, dvaadvacetiletá zpěvačka ji celou proplakala.

Album roku získala Taylor Swiftová. „Jako první žena, která vyhrála dvakrát Grammy za album roku, chci říci všem mladým ženám, že potkají lidi, kteří se budou snažit jejich úspěch podrývat,“ prohlásila Swiftová, když si přebírala cenu. „Ale když se budete soustředit na práci a dostanete se, kam chcete, uvědomíte si, že vás tam dostali lidé, kteří vás milují.“

Taylor Swift je nepochybně královnou popu. V poslední době má dvě alba roku. Za svůj život získala 243 různých ocenění. Myslím, že je dobře, že si nedávno koupila pátou rezidenci, která má sedm pokojů a neustále má ty ceny kam dávat.
Honza Dědek
hudební publicista
Taylor Swiftová
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

„Největším překvapením je pro mě album roku pro Taylor Swift. Sice měla sedm nominací, takže se čekalo, že některou z nich promění, ale hodně se dávaly naděje Lamarovi, takže jsem čekal, že zaboduje spíš jeho album To Pimp A Butterfly, protože to je deska o policejní zvůli, o rasovém napětí v Americe. Je aktuální a dostala napříč hudebními kritiky strašně dobrá ocenění,“ konstatoval hudební publicista Honza Dědek. Rapper Lamar si odnesl celkem pět cen, ale všechny v kategorii rap.

Nahrávkou roku se stala skladba Uptown Funk od anglického hudebníka a producenta Marka Ronsona a amerického zpěváka Bruna Marse. Zlatý gramofon si odnesli rovněž Skrillex and Diplo s Justinem Bieberem za nejlepší taneční song Where Are Ü Now.

Nejlepší videoklip má Swiftová s Lamarem (Bad Blood).

Ed Sheeran dostal za Thinking Out Loud cenu za nejlepší píseň i nejlepší popový výkon. Angličana to zjevně vyvedlo z míry. „Rodiče chodí každý rok a vždycky prohrávám,“ poznamenal zpěvák a skladatel. „U amerických cen Grammy nebývá tak časté, aby tam bodovali Angličané,“ okomentoval Sheeranovo vítězství Dědek.

Ed Sheeran
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Nejlepší rockový výkon předvedla kapela Alabama Shakes s písní Don't Wanna Fight. Tito rockeři si odnesli zlatý gramofon rovněž za nejlepší alternativní album nazvané Sound & Color. Nejlepší rockové album mají Muse (Drones) a nejlepší country album natočil Chris Stapleton (Traveller).

Mnoho živých vystoupení bylo věnováno žijícím legendám a zesnulým umělcům. Pro Lionela Richieho, který seděl v publiku, zazpívaly například Meagan Trainorová nebo Demi Lovatová. Lady Gaga uctila nedávno zesnulého Davida Bowieho.

Vystoupení Adele neblaze poznamenaly problémy se zvukem, což okamžitě vyvolalo silnou odezvu na sociálních sítích. Někteří fanoušci požadovali, aby Adele zazpívala píseň All I Ask ještě jednou. 

Mezi vítězi Grammy je letos i jednadevadesátiletý bývalý prezident Jimmy Carter, který triumfoval v kategorii nejlepší mluvené slovo. Navržen byl za audioverzi své knihy „A Full Life: Reflections at Ninety.“ Jednu sošku gramofonu už má Carter doma, získal ji v roce 2007.

O cenách rozhoduje americká Národní akademie nahrávacích umění a věd (NARAS), letos se rozdělují už po osmapadesáté celkem ve 110 kategoriích, které zahrnující i jazzovou a klasickou hudbu. Předávání cen moderoval rapper a herec LL Cool J.