V metropoli se rozjíždí velký filmový mejdan

Praha – Letošní program Febiofestu nabízí 182 filmů z 55 zemí. Snímky jsou zařazené do 20 sekcí a budou k vidění na 496 plánovaných projekcích. Kristiána za přínos světové kinematografii převezme slavná režisérka polského původu Agnieszka Holland. Své filmy osobně na Febiofestu představí Andrej Zvjagincev, Slawomir Idziak, Veit Helmer, Ruben Östlund i Denis Côté. Soutěžní sekce Nová Evropa letos přivítá bohatou sestavu hostů. Celkem 8 z 12 soutěžních filmů uvedou osobně jejich tvůrci, například Olmo Omerzu, Leszek Dawid nebo Roland Edzard. Mediálním partnerem festivalu je Česká televize.

Program zahájení a zakončení festivalu obsahuje filmy Miláček, SuperClásico a Máme papeže za účasti tvůrců a hostů. Mezi dalšími hity budou snímky V zemi krve a medu (režie Angelina Jolieová), Zatímco spíš s Glen Closeovou, nominovanou na Oscara, a Báječný hotel Marigold režiséra Johna Maddena. 

Ve svých sekcích představí Febiofest indonéskou kinematografii, gay a lesbické kino, balkánskou tvorbu, asijské snímky, filmy tureckých režisérů a nabídne velkou retrospektivu režiséra Jiřího Krejčíka. Novinkou bude sekce Svět ve 3D, která záměrně pomine hollywoodskou produkci. Ukáže, jak se daří tomuto fenoménu v Asii, Rusku či v Polsku. Uvedena bude i 3D verze baletu Louskáček slavného Andreje Končalovského. 

Již popáté bude porota, složená z vybraných obyvatel ČR, rozhodovat o udělení Grand Prix (dotovanou 10 000,- Euro) Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest. 

Pod vedením čestného předsedy poroty, oscarového kameramana Miroslava Ondříčka, vybere ze 12 soutěžících prvních a druhých snímků, na kterých se podílelo 18 evropských zemí, nejlepší mladý evropský film v sekci Nová Evropa.

V rámci 19. ročníku Febiofestu zprostředkuje web ČT24 ve spolupráci s tímto mezinárodním filmovým festivalem setkání s osobnostmi české i světové kinematografie, které jsou hosty přehlídky. Prvním příspěvkem bude 23. 3. od 12:00 přímý přenos tiskové konference francouzské herečky Sandrine Bonnaireové.

pátek 23. 3.

TK 12:00: Sandrine Bonnaireová

sobota 24. 3.

TK 12:00: Soutež Nová Evropa - Budoucnost evropského filmu: Zaida Bergroth (Hodný syn), Catalin Mitulescu (Loverboy), Roland Etzard (Konec ticha), Jiří Konečný (Příliš mladá noc)

neděle 25. 3.

TK 12:30: Zuzana Kronerová

pondělí 26. 3.

TK 12:30: Andrej Zvjagincev

úterý 27. 3.

TK 12:30: Slawomir Idziak – natáčení v 3D – přítomnost a perspektivy (kameraman filmů Varšavská bitva 1920, ale také Harryho Pottera, Black Hawk Down, Gattaca ad.)

středa 28. 3.

TK 12:30: Pawel Pawlikowski

I letos se ucházelo o členství v porotě 19. MFF Praha – Febiofest několik set zájemců různého věku, vzdělání, z různých sociálních skupin různých míst a měst ČR. Letošní novinkou je, že kromě českých občanů byli mezi zájemci i lidé z Polska, Slovenska, Francie, Běloruska, Turecka, Iránu, USA a dokonce i zájemce z Nigérie.  

Febiofest
Zdroj: ČT24

V programu festivalu došlo k několika změnám 

1. Namísto filmu Čtyří slunce promítneme v neděli 25. 3. v 19:30 v rámci Pocty Zuzaně Kronerové Divoké včely. (Zuzana Kronerová za roli v tomto filmu Bohdana Slámy získala Českého lva.) 

2. Týden v tichém domě (r. J. Krejčík) 23/3 v kině Ponrepo začíná již v 16:30 (původně 17:30) 

3. V pátek 30. 3. se projekce filmu ZAVÁZANÉ OČI v sále č. 7 z původního času 20:30 přesouvá na 23:00. Původně plánovaná projekce filmu BÁSNÍK ve 23:00 se ruší. 

Všechny zakoupené vstupenky lze v případě potřeby vrátit nebo vyměnit na pokladně Cinestaru. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za případně komplikace.

Vydáno pod