Provizorium Veletržního paláce

Praha - Veletržní palác láká návštěvníky nejen na umění, ale třeba na posezení u kávy. Jenže sbírky moderního a současného umění mají zatím jen provizorní vedení. Tomáše Vlčka, který odešel před půl rokem, dočasně zastupuje ředitelka jiné sbírky, Šárka Leubnerová. Změnit obraz Veletržního paláce po vzoru zahraničních institucí a nalákat nové návštěvníky je hlavní úkol Vladimíra Rösela. Sbírky moderního a současného umění jsou už ale od října v podstatě bez ředitele.

„Není nutné vypisovat výběrové řízení, můžeme oslovit konkrétní lidi, máme už i nějaké vytipované,“ prohlásil ředitel NG Vladimír Rösel. V ideálním případě by moderní a současnou sbírku vedli odborníci dva. K tomu by ale byla zapotřebí změna statusu Národní galerie, což nenastane dřív než za půl roku. 

„Ale ono to velmi spěchá. Problematika moderního současného umění je specifická, takže by se tomu někdo měl plně věnovat,“ upozorňuje bývalý ředitel Sbírky moderního a současného umění Tomáš Vlček.

„Zatím ty věci mají velkou setrvačnost, ale vlastně dosud neproběhla žádná výstava ve sbírce moderního umění, která by byla dílem nového vedení, což je obrovská chyba,“ dodává výtvarný kritik Tomáš Pospiszyl. 

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Jenom provoz Veletržního paláce spolkne až čtvrtinu celého rozpočtu galerie, po úsporách činí 330 milionů ročně. Dotace od státu jsou ale podstatně nižší. Původních 238 milionů se loni ještě snížilo o víc než 30 milionů. A položka na program nebo na nákup nových děl v něm chybí úplně. V tomto případě stát suplují mecenáši. 

„Národní galerii není nutné oživovat nákladnými programy, ale tím, že začne lépe komunikovat,“ upozorňuje Pospiszyl. Nejvíc jsou zatím vidět slovy Rösela „kosmetické úpravy“, ty mají Veletržní palác zpřístupnit hlavně laikům. Po vzoru zahraničních galerií v přízemí vzniká experimentální výstavní prostor přímo spojený s kavárnou a barem. 

Ve vstupní hale se už za pár týdnů dokončí nové návštěvnické centrum a na červen je plánovaná kolaudace dětského koutku i kinosálu pro 500 lidí. Do léta taky zmizí soubor plastik před vchodem, nahradí je relaxační zóna.