Tři knižní tipy Karla Hvížďaly

Novinář, publicista a dramatik Karel Hvížďala rozšířil řadu osobností, které na ČT24 vyzdvihují zajímavé knižní novinky, jež by si čtenář neměl nechat ujít. Při své premiéře vybral tři „vzpomínkové“ tituly: deník polského spisovatele Czesława Miłosze Myslivcův rok; zprávu Heinze Pannwitze, šéfa oddělení pražského gestapa, o vyšetřování atentátu na Heydricha a knihu, v níž bývalý tiskový mluvčí Ladislav Špaček vzpomíná na Václava Havla.

Czesław MIŁOSZ / Myslivcův rok
(Host, překlad Josef Mlejnek, 329 Kč)

Anotace: Deník nositele Nobelovy ceny za literaturu obsahuje záznamy z cest, úvahy nad knihami, vlastní tvorbou, dětstvím a exilem i portréty jeho přátel, eseje o politice a dějinách. Karel Hvížďala o knize: Myslivcův rok je zcela mimořádný v kontextu Miłoszovy tvorby i v kontextu deníkové literatury. Deník začíná 1. srpna 1987, končí posledního července 1988, kdy bylo Miłoszovi tuším 77 let, byl emeritním profesorem v Berkley. Je to deník člověka, který se snaží sebezpytovat, který ukazuje i na své slabosti, zároveň portrétuje celou generaci svých současníků a docela dobře zmapován je i jeho celoživotní boj s totalitním systémem. Zalézá do nejzadnějších komnat své duše. Proto taky, když deník dopsal, chvíli váhal, jestli ho má vůbec vydat.

Panwitzova zpráva o atentátu na Heydricha
(BVD,  239 Kč)

Anotace: Zpráva o atentátu na zastupujícícho říšského protektora Reinharda Heydricha sepsaná kriminalistou a šéfem pražského gestapa Heinzen Pannwitzem. Editorem textu je Stanislav Berton, český historik žijící v Austrálii; získal jej od Pannwitzovy manželky po jeho smrti. Karel Hvížďala o knize: Pannwitz šéfoval komisi pro vyšetřování atentátu na gestapu. Velice zkušený kriminalista byl po skončení války zajat někde v Rakousku a k překvapení všech skončil v zajateckém táboře v Rusku. Strávil deset let v ruském vězení a poté sepsal tuto zprávu. Je v ní spousta detailů, které nám, obyčejným lidem, asi příliš neřeknou, jsou spíše pro historiky. Ukazuje ale i rozdílné myšlení vojáků, esesáků a odborníků, tedy kriminalistů. Vhled do myšlení těchto dvou skupin je na knize to nejcennější.

Knižní tipy Karla Hvížďaly (zdroj: ČT24)

Ladislav ŠPAČEK / Deset let s Havlem
(Mladá fronta, 269 Kč)

Anotace: Ladislav Špaček strávil s Václavem Havlem jako prezidentův tiskový mluvčí deset let. Vzpomíná na něho jako na státníka i na to, jaký byl v soukromí, jak řešil politické i každodenní starosti. Karel Hvížďala o knize: Je takovým soukromým vyznáním, nehraje si na analýzu Havlovy osobnosti. Kdysi jsem v exilu četl paměti tajemníka císaře Franze Josefa a ty bylo psáno se stejnou láskou, loajalitou a zároveň upřímností pohledu do kuchyně politika. Ladislav Špaček mi řekl, že knihu napsal za třiadvacet dnů, a je vidět, jak neměl žádný plán, jak je text volně nesen asociačními vzpomínkovými řadami, kdy člověku jedna historka hned vyvolává hned vzpomínku na druhou.