Designér Petr Novák/Novaque zažívá světový úspěch

Essen – Český designér Petr Novák je čerstvým laureátem mezinárodní ceny Red Dot, udělované v Německém Essenu. Panel 30 nezávislých odborníků hodnotí přes 4 500 produktů od 1 800 výrobců a návrhářů z 60 zemí světa. Český návrhář ocenění získal za celohliníkovou židli Edge. Red Dot je jedním z nejvýznamnějších ocenění v oblasti designu.

Židle váží čtyři kilogramy je vyrobená z třímilimetrového plechu a nabízí nekonečné možností barevných kombinací a vzorů. Petr Novák židli vyvíjel rok a půl. „Nejdůležitější je vykrojení, kdy noha směřuje dolů a židle se tak dávají složit na sebe. Je to inspirace levným plastovým nábytkem, a myslím si, že by ho mohl na zahradách nahradit,“ říká k vítěznému dílu autor. 

Petr Novák je taky autorem prvního českého smartphonu vyráběného v Číně. Ve svém portfoliu má ale i nože, diáře nebo auta. „On velmi dobře pracuje s plochou. Co by normálně vypadalo fádně, tak díky jeho jemné plasticitě na člověka působí, že se to velmi odlišuje od ostatní produkce,“ upozornil Petr Volf, publicista časopisu Reflex. 

Typické křivky má i návrh pro automobilku Porsche. Aktuálně Novák zvažuje nabídku stát se jedním z jejích designérů. Spíš než na český, totiž míří na zahraniční trh. V Česku podle něj chybí výrobci, kteří o práci s designérem stojí. Jako umělec, který myslí dopředu, začal tím, že si české jméno „designérsky“ změnil na Novaque. O české praxi prohlásil: „Mnohdy se tady dělají designy, které jsou třeba pěkné, ale jsou to spíš prototypy nebo malosériová, rukodělná věc.“ 

Cenu si Novaque, pro kterého dobrý design představují produkty, které jsou posunem ve významu, funkci nebo kultivaci formy, převezme v červenci v Essenu, kde se jeho židle představí veřejnosti v Red Dot Design Muzeu

  • Židle Edge zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3403/340264.jpg
  • Design Petra Novaqua zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3403/340266.jpg
  • Design Petra Novaqua zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3403/340267.jpg
  • Design Petra Novaqua zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3403/340265.jpg

„Každý designér do své tvorby promítá vlastní život. Proto vznikají na jedno téma mnohé a odlišné designy, patřím mezi lidi milující sportovní auta, kulturu, umění a ženy. K designu přistupuji analyticky, seznámím se s problémem, který mám designem řešit, promyslím si klíčové body a pustím se do práce. Inspirace jako taková v designu přímo není, ale někde na pozadí je právě ten životní styl, který je možné občas vypozorovat na výsledcích práce každého designéra,“ řek designér v rozhovoru pro časopis Motocykl.