Pražské jaro mezi letadly a lokomotivami

Praha - Přímo mezi exponáty v dopravní hale Národního technického muzea v Praze usednou 14. května návštěvníci koncertu 67. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Netradiční koncert v podání Agon Orchestra pod vedením Petra Kofroně na neobvyklém místě připomene 100. výročí narození a zároveň 20. výročí úmrtí průkopníka nové hudby a estetiky, skladatele Johna Cage.

Koncert v muzeu s kapacitou 350 míst je již beznadějně vyprodán. Lidé budou podle organizátorů sedět na židlích nejen mezi tmavými lokomotivami, zavěšenými historickými letadly a nablýskanými automobily navozujícími atmosféru prvorepublikových filmů, ale také na galeriích, kde se nacházejí staré motocykly a vitríny s různými modely.

Ředitel NTM Karel Ksandr uvedl, že s ředitelem Pražského jara Romanem Bělorem už dlouho uvažovali o podobné akci. „Mnozí skladatelé klasické hudby byli ovlivněni technikou, například Antonína Dvořáka fascinovaly lokomotivy. Navíc má naše hala výbornou akustiku, asi díky zavěšeným letadlům, která jsou převážně ze dřeva a plátna,“ poznamenal k místu konání koncertu nazvaného Pocta Johnu Cageovi. Připomněl, že v NTM se již konala vystoupení Spirituál kvintetu a Jaroslava Svěceného a všichni účinkující si pochvalovali akustiku sálu.

Koncert v Národním technickém muzeu
Zdroj: ČT24/MHF Pražské jaro

„Cage byl nejen skladatel, ale i geniální myslitel a inspirátor nových idejí,“ podotkl dramaturg festivalu Antonín Matzner. V zrekonstruovaném technickém muzeu zazní i slavná Cageova skladba Imaginární krajina č. 4, která je věnována 12 radiopřijímačům, z nichž každý je naladěný na jinou stanici a každý také hraje jinak hlasitě podle partitury. Radiopřijímače měly původně pocházet přímo ze sbírek Národního technického muzea. „Skladbu jsme zařadili z popudu NTM, které oznámilo, že má v depozitáři řadu rozhlasových přijímačů. Postupem doby se ale zjistilo, že ani jeden z nich nefunguje, takže to budeme muset realizovat náhradní formou, například s iPody,“ předpokládá Kofroň.

Agon Orchestra provede i díla Briana Ena, Davida Langa nebo Franka Zappy. Tři skladby pro tento koncert vznikly přímo na objednávku Pražského jara. Jde o Not I od Michala Nejtka, Iz iz a mam dž i t’ing Ivana Achera a Kofroňovu Imaginární symfonii. Kofroň připomněl Cageovo dílo 4:33, kdy klavírista na čtyři minuty a 33 vteřin pouze zvedne víko svého nástroje, ale nehraje. „V diskotéce to moc zajímavé není, ale je to imaginární skladba v tom smyslu, že můžete poslouchat, co se kolem vás děje,“ dodal Kofroň.

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro se letos koná od 12. května do 3. června. Festival zahájí po pětileté odmlce Česká filharmonie. Ve Smetanově Mé vlasti ji povede Vasilij Petrenko, současný šéf Královského liverpoolského filharmonického orchestru. Vstupenky na 67. ročník se podle pořadatelů zatím prodávají lépe než v předchozích letech. Zdvojnásobil se například prodej lístků prostřednictvím internetu. V současné době je vyprodáno 13 koncertů, což je 30 procent ze všech nabízených koncertních akcí.