Poklady made in Afghánistán: Stříbro i motocykl Tálibánu

Blíže poznat historii Afghánistánu umožní nová výstava v Náprstkově muzeu. Předměty zapůjčilo Národní muzeum v Kábulu, jedná se především o „poklady buddhismu“ z období 1. až 9. století po Kristu, zachráněné i díky českému přispění. Působení českých vojáků v Afghánistánu výstava také připomíná.

Exponáty pocházejí převážně z lokality Mes Ajnak v provincii Lógar, kde už několik let působí také český provinční rekonstrukční tým. Na 150 předmětech, z nichž některé jsou starší než dva tisíce let, chtěli kurátoři představit Afghánistán z různých úhlů pohledu. 

„Na začátku se návštěvníci seznámí s historií předislámského Afghánistánu a dozvědí se například, jak s touto oblastí souviselo tažení Alexandra Velikého, který se na území severního Afghánistánu dokonce oženil s dcerou místního vládce Roxanou,“ prozradil autor výstavy Ľubomír Novák. Podstatná část výstavy je pak věnována tradici afghánského buddhismu.

K vidění jsou drahocenné šperky, buddhistické skulptury a plastiky, keramické nádoby nebo zlaté a stříbrné mince. „Výstava není jen o historii buddhistických památek, ale také o tom, jak a kým byly a jsou v Afghánistánu zachraňovány,“ upozornil Michal Lukeš, ředitel Národního muzea, pod něž to Náprstkovo spadá. 

Češi v Afghánistánu

Autor výstavy vybíral předměty přímo v Afghánistánu. Protože jsou velmi vzácné, na jejich převoz do Prahy dohlíželi místní experti. Všechny také prošly rukama českých restaurátorů. 

Starodávné artefakty doplňují předměty ze sbírek Vojenského historického archivu, jejichž cílem je představit účast českých vojáků v Afghánistánu. Česká mise působila právě v provincii Lógar. V jedné vitríně Náprstkova muzea se tak vedle sebe ocitly historické zbraně a moderní vojenské helmy nebo granáty. Vystaven je také motocykl sebevražedného útočníka z hnutí Tálibán, kterému se českým vojákům podařilo v teroristickém činu zabránit.

Výstava Afghánistán - zachráněné poklady buddhismu bude přístupná do konce dubna. Je součástí cyklu Okno do světa, v němž Náprstkovo muzeum už návštěvníkům přiblížilo kultury Súdánu,  Ázerbájdžánu a Bhútánu. 

Vydáno pod