Zvláštní let uprchlíků byl tím nejlepším na Jednom světě

Praha - Předáním cen dnes v pražském kině Lucerna vyvrcholí mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Jako nejlepší film byl vyhodnocen švýcarský snímek Zvláštní let o uprchlících, ocenění si však odnese i český režisér Šimon Špidla za film Mrtvá trať. Po slavnostním vyhlášení budou vítězné filmy promítány ve festivalových kinech.

Pět filmových porot udělilo celkem sedm ocenění. Cenu za nejlepší film získal Zvláštní let švýcarského režiséra Fernanda Melgara. Pojednává o uprchlících, kteří čekají v internačním zařízení ve Švýcarsku na rozhodnutí, zda je justice vrátí zpět do jejich státu, nebo jim poskytne azyl.

„Kromě mimořádné blízkosti postavám, které se filmaři podařilo dosáhnout, na porotu udělal velký dojem způsob vyprávění ve filmu a jeho skvělá dramaturgie, stejně jako bezchybná práce kamery, chytrý a přesný střih, a možná ze všeho nejvíc režisérův soucit a respekt k postavám. Tomuto filmu se daří přetvářet realitu v umělecké dílo,“ odůvodnil výběr vítěze jeden z členů poroty Petr Lom.

Cena za nejlepší režii náleží filmu Pět rozbitých kamer dvojice režisérů Emada Burnata a Guy Davidiho o střetu palestinských vesničanů a židovských osadníků. Cenu na závěrečném ceremoniálu převezme Emad Burnat, z jehož záběrů z palestinské vesnice Bil’in je film sestaven.

„Mechanické střílení gumovými projektily do neozbrojených lidí, postupné pošlapávání jakékoliv slušnosti nebo zákonnosti a postupné narůstání agresivity na obou stranách nebylo snad nikdy tak výstižně natočeno, jako v tomto unikátním časosběrném snímku. Režiséři navíc dokazují, že drtivé síle se dá čelit i bez násilí a s obrovskou důstojností. “Jejich činy jsou ohromující, a výsledkem jejich práce je pozoruhodný film," vysvětlil rozhodnutí poroty její člen, režisér Robert Sedláček.

Cenu Poroty Rudolfa Vrby získává film Banány na pokračování švédského režiséra Fredrika Gerttena. „Film vyzdvihuje úsilí ochránců lidských práv a jejich boj proti panovačným mezinárodním korporacím, které omezují svobodu slova. Zároveň podporuje občany – reportéry, investigativní novináře a společnost, aby prošetřovali zločiny a zapojovali se do mezinárodních kauz. Tento film by se určitě měl promítat studentům žurnalistiky,“ sdělila porotkyně Jelena Milašina.

Zvláštní uznání Poroty Rudolfa Vrby náleží filmu Kdo zabil Natašu? režisérky Mylène Sauloy. „Nataša Estěmirová byla poslední z generace obhájců lidských práv a novinářů dokumentujících zneužívání moci a zločiny v Čečensku. Rádi bychom vzdali čest investigativním novinářům a obhájcům lidských práv, kteří kvůli informování veřejnosti riskují své životy,“ vysvětlil další člen poroty Paul Radu. Snímek Kdo zabil Natašu? získal také cenu Poroty Václava Havla, která vybírá film s významným lidskoprávním rozměrem.

Mezi vítěznými snímky je i český zástupce – Mrtvá trať režiséra Šimona Špidly, ten si odnese Cenu Poroty Českého rozhlasu. Snímek pojednává o železniční trati nulového strategického významu, kterou v obtížných podmínkách polární tajgy stalinského Sovětského svazu vystavěli převážně vězni gulagu.

Porota složená ze studentů či studentek středních škol vybírala nejlepší film z kolekce snímků Jeden svět pro studenty, který by určitě měli vidět jejich spolužáci. Jejich volba padla na Život ve fotografiích izraelské režisérky Tamar Tal. „Snímek představuje důležitá témata, kromě jiného také pohled na běžný život v Izraeli, který jsme doteď znali jen v kontextu izraelsko-palestinského konfliktu. Zároveň ale odkrývá život seniorů a seniorek a vzbuzuje zájem o starší lidi kolem nás,“ odůvodnila studentská porota.

Šestou porotu festivalu Jeden svět tvoří komunikační odborníci, kteří vybírají nejlepší
a z hlediska reálného dopadu na společnost nejefektivnější občanský projekt, který k dosažení svých cílů využívá moderních komunikačních technologií. Cenu One World Social Innovation za rok 2011 získal ruský online projekt Liza Alert, který prostřednictvím webové stránky a sociálních sítí mobilizuje dobrovolníky při hledání pohřešovaných dětí v Rusku a svými skvělými výsledky zahanbuje neschopné policejní orgány.

O divácké ceně rozhodovali hlasováním návštěvníci kin.Vítězný snímek bude oznámen během slavnostního zakončení festivalu ve čtvrtek 15. března v pražském kině Lucerna.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Na pražskou část festivalu navazuje filmová tour po 40 městech České republiky. Akci organizuje už 14. rokem společnost Člověk v tísni. Jen během prvních osmi dní přehlídky přišlo do pražských kin přes 24 000 diváků. Web ČT24 zprostředkoval z festivalu v přímých přenosech vybrané debaty. Jejich přehled najdete na následujícím odkazu: