FOK hledá nástupce za Jiřího Kouta

Praha - Pražští symfonikové hledají nástupce za svého uznávaného šéfdirigenta Jiřího Kouta, který je dlouhodobě nemocný. V současné době vedení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK vybírá mezi českými a zahraničními dirigenty kandidáta, který by se tělesu mohl intenzivně věnovat. Na výběru se prý podílí i letos pětasedmdesátiletý Kout.

„Je to teď ve fázi, která má několik rovin, a věříme, že někdo takový vedle něj u FOK v další sezoně bude,“ řekl dramaturg orchestru Petr Daněk. Podle něj by to měl být mladší dirigent, který má již za sebou zkušenosti a má výrazný vztah k české hudbě. „Protože to je to, co je od nás žádáno i v zahraničí,“ doplnil. Oficiální stanovisko zveřejní orchestr až na tiskové konferenci, která by se měla v brzké době uskutečnit.

Přestože je šéfdirigent Kout nemocný, orchestr podle Daňka věří, že se brzy uzdraví a příští sezona, s jejíž dramaturgií je úzce spjat, se uskuteční beze změn. „Je prostě nemocný tak, že to vyžaduje souvislou několikatýdenní léčbu, ale nic vážného to není,“ poznamenal.

Mezinárodně uznávaný šéfdirigent nebude dirigovat již druhý koncert v tomto roce, 2. a 3. května jej zastoupí Petr Altrichter. A kvůli změně se částečně obmění i program, píše se na webových stránkách FOK.

Jiří Kout patří mezi nejuznávanější české dirigenty současnosti a významné exilové umělce. Za svou kariéru pracoval s nejlepšími světovými orchestry a působil na předních operních scénách. Je znám svou přísností i velkou citlivostí. Za nejdůležitější ve svém uměleckém působení považuje nekompromisnost a věrnost partituře. 

Po emigraci se Kout vracel do Česka pravidelně od poloviny 90. let a v roce 2006 nastoupil k FOK. Za přínos pro kulturu obdržel cenu ministerstva kultury, medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění a naposledy i Cenu Antonína Dvořáka. Do paměti pražského publika se zapsalo například jeho uvedení Smetanovy Mé vlasti na festivalu Pražské jaro nebo jeho inscenace oper Richarda Wagnera a Richarda Strausse v Národním divadle.

Vášnivý sběratel výtvarného umění Kout už několik let žije ve Švýcarsku u města St. Gallen s manželkou Květou, s níž je ženatý přes 40 let.