Bruce Springsteen podeváté v čele britské hitparády

Londýn - Americký rocker Bruce Springsteen se již podeváté v kariéře dostal do čela žebříčku nejprodávanějších alb v Británii. Album Wrecking Ball, ve kterém Springsteen rozhněvaně komentuje rostoucí nerovnost v Americe a důsledky finanční krize, vystřelilo do čela hitparády hned první týden po uvedení.

Dvaašedesátiletý zpěvák přezdívaný The Boss měl poprvé nejprodávanější album v Británii před více než 20 lety, kdy triumfoval s deskou Born in the U.S.A. Podle jedné recenze je Wrecking Ball „jeho zatím nejrozhněvanějším a nejotevřenějším politickým albem“. V ekonomické nespravedlnosti nalezlo Springsteenovo působivé album námět, do kterého se může zakousnout a kterému odpovídá jeho rozhněvaná hudba, napsala agentura AP.

„Novému albu se Bruce Springsteena se dostalo mimořádně příznivých kritik v britském tisku, a to jak od recenzentů v levicových, tak i pravicových novinách. Ti oceňovali především zvukovou pestrost na tom albu, hudební invenci a profesionalitu, a jakou je nahrané ve studiu,“ doplňuje spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Hudebně Springsteen mísí svůj tradiční „stadionový“ rock s gospelem, irskou lidovou hudbou i s hip hopem. „Je to nejpřímočařejší deska, jakou jsem kdy udělal,“ řekl Springsteen v rozhovoru s hudebním časopisem Rolling Stone. Podle něj „album začalo jako folková hudba - jen já a kytara“.

Na druhém místě je další debut minulého týdne, album In My Dreams, které nazpívaly partnerky britských vojáků sloužících v Afghánistánu. Nahrály písničky od U2, Coldplay a Boba Dylana a odsunuly na třetí místo předcházející jedničku Our Version of Events soulové zpěvačky Emeli Sandéové. Čtvrtá je Adele, jejíž deska 21 je v britské hitparádě již 56 týdnů.

Springsteen hrál skladby z nového alba v pátek večer, kdy zvedl ze sedadel diváky ve slavné síni Apollo Theater v newyorském Harlemu. Koncert byl předehrou ke světovému turné, které začne 18. března v Atlantě a které ho zavede v červenci i do Prahy. V čele britského žebříčku singlů je Australan belgického původu Gotye se skladbou Somebody That I Used To Know.