Bibliofilie - kniha jako miniaturní galerie

Praha – Slovo bibliofilie označuje jednak knihomolství, lásku ke krásným a často vzácným knihám, a jednak také ony krásné knihy. Jak vypadají a jak vznikají, představuje výstava v pražské Galerii Portheimka, uspořádaná k dvaceti letům existence nakladatelství Aulos, které vydává bibliofilské tisky české i světové literatury.

U bibliofilií je značná pozornost věnována typografické koncepci a také ilustracím. Tituly jsou ručně vázané, signované a vycházejí v limitovaném nákladu. Bibliofilie není jen kniha, ale miniaturní galerie výtvarného umění.

„Dříve to bylo zafixováno tak, že bibliofilie je něco, kolem čeho se má chodit po špičkách. Mým přáním bylo, aby si člověk knihu i přečetl. I když mnohé jsou založené na ilustracích a lidé si je spíš prohlížejí,“ říká zakladatel nakladatelství Aulos Zdeněk Křenka.

Bibliofilie byla vždy symbolem dobrého vkusu a nemohla chybět v žádné reprezentativní knihovně. V současnosti ale bývá i symbolem nového snobismu – vysoce postavení manažeři si je rádi dávají jako dárky.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Cena bibliofilií se pohybuje v řádu tisíců a desetitisíců korun. Jsou vlastně uměleckým dílem, které časem stoupá značně na ceně. Například Máj s ilustracemi Zdeňka Sýkory stál v době svého vzniku několik tisíc korun, dnes se může cena vyšplhat i na sto tisíc. Mnohem vyšší částky ale musí bibliofilové vydat za historické a konzervativní tituly: například Strahovský evangeliář přijde na 350 tisíc, kopie nejstarší městské knihy ve střední Evropě na 750 tisíc korun.