Kdo je tady nepřítel? Současné kubánské umění obrazem

Každodenní život, potřeba vymezit se proti stávající diktatuře nebo plíživé komercionalizaci - s tématy současného kubánského umění se mohou blíže seznámit návštěvníci pražského Centra DOX. Svá díla z výstavy Cuba En Vivo - Kuba naživo přijelo pět kubánských umělců představit osobně, někteří tak vůbec poprvé opustili rodný ostrov.

O svých typografických dílech mluví jak o vizuálních básních. V jeho dílech se nejčastěji opakují dvě slova: svoboda a strach. Francis Sánchez (* 1970) se jimi vyjadřuje proti totalitní moci - coby disident ještě neměl příležitost řádně vystavovat. „Svoboda je pro mě zásadní téma,“ tvrdí. „I já prožívám svá osobní traumata, mám pocit, že jsem se stal obětí experimentu komunismu na Kubě.“

Arien Chang Castan  (* 1979) je jedním z mála kubánských dokumentárních fotografů. Nejčastěji zachycuje každodenní ostrovní život; pouští se ale i do přehlížených témat - fotí gaye, baletky nebo kulturisty. „Dokumentární fotografii se věnuju dvanáct let. Nejdříve jsem fotil hlavně na ulici, teď si vybírám témata, která jsou na Kubě do jisté míry fenomén, a přitom o nich veřejnost moc neví,“ říká Castan, kterého ovlivnil i český fotograf Josef Koudelka. 

Jediný malíř na výstavě Maczel Lang Santiesteban (* 1984) míchá ve své tvorbě tradici s modernou, hledá tak obraz současné kubánské identity. Dědictví původních kultur skládá do mozaiky s dědictvím dneška - reklamou, konzumem, trendy, značkami. „Snažím se ve svých obrazech zachytit neustálý tlak reklamy. Kubánská estetika se s příchodem konzumu změnila ve všech ohledech,“ obává se. 

Maczel Lang Santiesteban / Řízená mysl, 2015
Zdroj: Centrum současného umění DOX

Fotografie Ricarda Miguela Hernándeze (* 1984) jsou na první pohled poetické, ve skutečnosti zachytil vládní kampaň z roku 2006 proti horečce dengue - vykuřování komárů v domácnostech. „Kampaň byla nazvaná ‚Boj proti nepříteli‘. Nepřítelem byl myšlen komár. Nazval jsem stejně sérii svých fotek a je na každém, jak si slovo ‚nepřítel‘ vyloží,“ vysvětlil. 

Ricardo Miguel Hernández / Z cyklu Sám na cestě, 2013-2014
Zdroj: Centrum současného umění DOX

Rodney Batista Herrera (* 1988) si svými fotografiemi klade otázky o tajemství života a smrti. Je umělcem, který chce bourat tabu, smrt totiž podle něj není na Kubě příliš oblíbené společenské téma. „U některých fotek používám černý podklad, protože to evokuje prázdno. Není tak jasné, jestli je zobrazený život nebo smrt. Jako by se objekt vznášel,“ popisuje svá díla.

Když kubánský výtvarník El Sexto napsal před několika měsíci na dva vepře jména bývalého a současného prezidenta Fidela a Raúla Castrových, dostal bez soudu deset měsíců vězení. Ani jeden z pětice Kubánců s tamním režimem nesouhlasí - jinde než na karibském ostrově by ale přesto žít nechtěli.

V Česku Kubu naživo zprostředkují do 4. března. 

Reportáž: Kubánské umění na výstavě (zdroj: ČT24)