Festival smíchu je Grand, nabízí dojetí i řachandu

Hrou Dokonalá svatba od Robina Hawdona v podání Městského divadla Zlín začala v pondělí soutěžní část přehlídky divadelních komedií Grand festival smíchu. O titul komedie roku letos soutěží sedm snímků, během festivalového týdne se na prknech malé i velké scény objeví celkem 30 představení. Ceny se budou předávat 1. února.

„Dokonalá svatba je britská komedie, kterou hrálo dokonce Východočeské divadlo, my jsme ji vlastně objevili pro český trh. Zlínské divadlo ji hraje svižněji, v brutálním tempu. Hraje s hodně velkou nadsázkou,“ říká dramaturgyně festivalu Jana Uhrová.

Organizátoři vybírají představení tak, aby si každý přišel na své. „Jedna komedie je lehce smutná, některá je dojemná, jiná je vysloveně řachanda, je tam trošku klasiky, trošku současnosti,“ zve diváky Uhrová. „Festival tradičně provází na malé scéně nesoutěžní sekce. Přináší představení malých pražských i mimopražských souborů, které nedělají tradiční divadlo. Nejčastěji se zabývají mezilidskými vztahy.“

Festival smíchu je Grand (zdroj: ČT24)

Na závěr přehlídky se koná zábavný Galavečer smíchu, kterým provázejí významné herecké osobnosti a při kterém jsou předávány festivalové ceny. Pořad již tradičně zaznamenává redakce zábavy České televize, která je hlavním mediálním partnerem.

Grand festival smíchu se letos koná pošestnácté. Provází jej prolog a epilog, před zahájením a po skončení programu se ještě konají další představení. Například 17. února hostuje v Pardubicích Dejvické divadlo s hrou Zásek v režii Ivana Trojana.

Loni na přehlídce uspěla hra skotského dramatika Daniela C. Jacksona Můj romantický příběh. Autor v ní ukazuje, proč mnoho třicátníků žije samo, a analyzuje fenomén singles. Nastudovalo ji Divadlo Petra Bezruče z Ostravy.