Zemřel kaskadér Limonádového Joea Jaroslav Tomsa

V úterý odpoledne zemřel filmový kaskadér Jaroslav Tomsa. Zakladatel kaskadérské školy zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 85 let. Proslavil se například filmy Limonádový Joe, Rozmarné léto, Jáchyme, hoď ho do stroje! nebo Postřižiny. Tomsa se naposledy objevil před devíti lety v Menzelově přepisu Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále.

Události v kultuře: Zemřel Jaroslav Tomsa (zdroj: ČT24)

Tomsa od mládí sportoval, nejvíce se věnoval hokeji a boxu. Krom toho však uměl hrát na foukací harmoniku, půltónovou hohnerku, na níž hrál v kvartetu Laryton, s nímž bodoval i na světových soutěžích. V posledních letech života se věnoval mimo jiné malbě. Začal s pastely a přes olejomalbu se díky akademickému malíři, sochaři a grafikovi Jiřímu Sozanskému dostal až ke grafice.

S kaskadérstvím začal až v roce 1960, kdy se podílel na sportovní komedii Ledoví muži od Vladimíra Síse. Pokračoval pak Tarzanovou smrtí až k filmu Limonádový Joe. Teprve poté přišly zakázky v zahraniční koprodukci Zlatokopové z Arkansasu, Černý orel ze Santa Fé či Most u Remagenu.

V 70. letech založil Tomsa kaskadérskou agenturu Filmka. Dokonce se se dvanácti nominacemi zúčastnila udílení hollywoodské ceny Taurus, která v branži platí za „Oscary kaskadérství“. Dodnes sdružuje koordinátory, kaskadéry, jezdce na koních, řidiče, šermíře i specialisty na bojová umění.

„Když se po roce 1989 otevřel Barrandov a Česko se otevřelo světu, tak jsme díky Tomsovi byli připravení. Pracoval s námi jako s týmem. Naučil že nás, že jde o týmovou práci a bez toho je člověk v tomto povolání ztracen,“ vzpomíná na zesnulého kaskadér Ladislav Lahoda.