Široko daleko, Plzeňskem se rozlévá baroko

Plzeňský kraj dá veřejnosti možnost zakusit dobu barokní kultury. V pondělí 29. června začne nejrozsáhlejší festival 9 týdnů baroka, který se usadí na 63 západočeských lokalitách. Akce Evropského hlavního města kultury se zúčastní na 120 souborů, umělců a účinkujících. Nebudou chybět divadelní představení ani koncerty.

V prvním týdnu se představí krajina jižně od Plzně, rodiště sv. Jana Nepomuckého, světce střední Evropy a jednoho z českých zemských patronů s programy na barokních zámcích Kozel a Žinkovy. Festival začíná v pondělí ve Spáleném Poříčí, pokračuje v Nových Mitrovicích a Žinkovech, v Nepomuku a na zámku Kozel. Slavnostní zahájení proběhne až v sobotu na Zelené hoře prohlídkami jinak nepřístupného zámku, dobovými tanci, hudbou, divadlem, ohňostrojem a představením barokní opery Francesca Cavalli La Calisto v podání souboru Collegium Marianum.

Pogram koncipovaný do týdenních cyklů se zacílí vždy na jednu oblast. V druhém se týdnu program přesune na Klatovsko, kde budou hlavními tématy jezuité a zázračná Madona klatovská. Chotěšov a Přeštice jsou třetí představovanou oblastí na křižovatce poutních cest u další zázračné Madony - Divotvůrkyně Přeštické.

  • Oblast Tachov a Planá pozve na cesty k pramenům i na barokní pouť.
  • Domažlicko je spojeno s tradicí Chodů, stále živého folklóru s barokními kořeny.
  • Oblasti Stříbro a Kladruby vévodí jak unikátní klášter Kladruby, slavící právě devítisté výročí založení, tak barokní zámky.
  • Santiniho hvězdy jasně září v oblasti Plasy, Mariánská Týnice a Radnice.
  • Krajina barokních soch, ozdobená perlou - manětínským zámkem, okouzlí návštěvníky v okolí Nečtin a Manětína.
  • V oblasti Sušice v krajině pod křídly Anděla Strážce se festival završí.

První ročník festivalu proběhl loni ještě pod názvem 6 týdnů baroka. Organizátoři program přizpůsobili rodinám s dětmi, dospělým i seniorům, ale i zahraničním turistům. „Plzeňský kraj je místem setkání architektů Santiniho a Dientzenhofera, barokní krajina tu má svoji neopakovatelnou atmosféru a kostely, kláštery a města čekají na nové návštěvníky,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman, který svátek zaštiťuje.