Vila Tugendhat otevřela a zdražila vstupné

Brno - Rekonstruovaná Vila Tugendhat otevírá své dveře veřejnosti. Funkcionalistická stavba, která se honosí titulem památky UNESCO, se opravovala dva roky. Náklady byly 156 milionů korun. O prohlídku je po znovuotevření velký zájem, i přes vstupné, které patří k nejdražsím v kraji. Všechny prohlídky ale zcela vyprodány nejsou.

Během dvouleté rekonstrukce pod rukama dělníků i restaurátorů prošla každá část vily od sklepa až po střechu, od unikátních skleněných tabulí až po nábytek. „I když tu stavařinu dělám tak dlouho, setkal jsem se zde se spoustou věcí, se kterými jsem se dřív nesetkal,“ přiznal stavbyvedoucí rekonstrukce vily Michal Malásek. „Člověk rád vzpomíná na to, že jsme byli takoví objevitelé,“ dodal.

Návštěvníci si tak mohli prohlédnout například opravenou půlkruhovou makasarovou stěnu, kterou historik umění Miroslav Ambroz zachránil z menzy právnické fakulty. Na své původní místo se dostala po desítkách let.

„Vila Tugendhat se stala letošním rokem tahákem číslo jedna. Je to top památka UNESCO, nejkrásnější funkcionalistická vila na světě,“ vychválil budovu primátor Brna Roman Onderka. Historie památné vily sahá do roku 1928, kdy ji pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy vyprojektoval německý architekt Ludwig Mies van der Rohe.

„Tou vilou architekt vybudoval abstraktní sen, jak by mělo vypadat ideální bydlení pro intelektuální vrstvu společnosti,“ poznamenal architekt Vladimír Šlapeta k jedinečné stavbě, v níž Mies vand der Rohe zrušil hranice mezi místnostmi i interiérem a exteriérem. Dům je ale pro turisty atraktivní nejen kvůli jedinečné architektuře, má i svou pohnutou historii.

Průvodci připravili pro návštěvníky dva okruhy - hodinový standardní a pak technický okruh, kde prohlídka trvá 90 minut. Prohlídková trasa je ve druhém případě rozšířena o technické zázemí vily. Lidé se tak podívají i do strojovny vzduchotechniky, kotelny, strojovny pro elektrické spouštění oken, prádelny, fotokomory a trezoru na kožichy.

Vstupné vyjde dospělého na 300, respektive 350 korun, je tedy zhruba o stokorunu dražší než před památkovou obnovou. Primátor Roman Onderka (ČSSD) už dřív cenu vstupenek hájil jako přiměřenou. Podle něj se vila Tugendhat řadí mezi nejprestižnější evropské památky moderní architektury, a cena proto odpovídá podobným turistickým cílům v zahraničí. Navíc zdůraznil, že ve vile mohou průvodci interiérem v jedné skupince provádět nanejvýš 20 lidí. Vilu tak prý nelze srovnávat s památkami, které si zároveň může prohlížet 100 nebo 200 lidí.