Febiofest 2012 se představuje

Praha - Čestným předsedou poroty XIX. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest 2012, jejíž členové posoudí nové evropské snímky, bude světově proslulý kameraman a Formanův spolupracovník Miroslav Ondříček. Mezi nově ohlášenými hosty je německý scenárista a režisér Andreas Dresen, známý tragikomickými příběhy o partnerských a mezilidských vztazích Láska na grilu či Whisky s vodkou; tento snímek mu v roce 2009 vynesl cenu za režii v Karlových Varech. Nyní představí v české distribuční předpremiéře svůj nový film Konečná uprostřed cesty.

Možnost přihlásit se na festivalových stránkách do 33členné poroty složené z diváků končí 10. března. Kompletní program bude zveřejněn ve středu 7. března, o týden později začne předprodej vstupenek. V soutěži českou kinematografii zastoupí film Příliš mladá noc, který natočil slovinský absolvent FAMU Olmo Omerzu.

Febiofest se uskuteční od 22. do 30. března v multikině Cinestar Anděl, v Ponrepu a pak v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě. Asociace slovenských filmových klubů a Slovenský filmový archiv ho uspořádají samostatně v sedmi slovenských městech. Hostem slovenského dne v Praze bude herečka Zuzana Kronerová.

„Jednotící dramaturgický záběr není možný, protože se jedná o 170 filmů a pro takové množství najít společný jmenovatel skutečně nelze. Jednotící prvek nalezneme u jednotlivých sekcí. V dramaturgii jsou jak horory, tak thrillery či romantická dramata a nechybí ani experimentální filmy,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 mluvčí festivalu Pavel Sladký.

Rozhovor s Pavlem Sladkým (zdroj: ČT24)

Program zahájení a zakončení festivalu obsahuje filmy Miláček, SuperClásico a Máme papeže za účasti tvůrců a hostů. Mezi dalšími hity budou snímky V zemi krve a mléka (režie Angelina Jolieová), španělský horor Zatímco spíš, film Albert Nobbs s Glenn Closeovou, nominovanou na Oscara, a Báječný hotel Marigold režiséra Johna Maddena.

„V rámci zahájení festivalu převezmou herec a režisér Nanni Moretti, označovaný za Woodyho Allena italské kinematografie, a francouzská herečka Sandrine Bonnaireová, cenu Kristián. Spolu s polským inovátorem Lechem Majewským uvedou své retrospektivy v Kině osobností,“ uvedl Fenič. Ve stejném cyklu budou připomenuty snímky se Zuzanou Kronerovou, které natočila například s Jurajem Jakubiskem, Bohdanem Slámou a Dušanem Trančíkem.

V jedné ze sekcí představí letošní Febiofest také indonéskou kinematografii. Zajímavou nabídku obsahují podle programových ředitelů Hany Cielové a Štefana Uhríka i další sekce. Například Asijské panorama uvede tchajwanský snímek Bojovníci duhy a čínský film Sauna na měsíci o tom, jak se v novém čínském kapitalismu podniká v oblasti nevěstinců. Sekce Made In USA bude věnovat pozornost nezávislým produkcím určeným náročnějšímu publiku. Například film s názvem Martha Marcy May Marlene získal na festivalu Sundance Velkou cenu poroty i cenu za nejlepší režii Seana Durkina. Cameron Crowe (Vanilkové nebe, Jerry Maguire) má v programu nejnovější opus Koupili jsme zoo. Velkou retrospektivu bude mít režisér Jiří Krejčík.

Febiofest 2012
Zdroj: ČT24/Febiofest

Podle Uhríka bude novinkou sekce Svět ve 3D, která záměrně pomine hollywoodskou produkci. „Podíváme se v ní na to, jak se daří tomuto fenoménu v Asii, Rusku či v Polsku. Uvedeme i 3D verzi baletu Louskáček slavného Andreje Končalovského,“ řekl Uhrík.

Vydáno pod