Na Rigoletta čeká v Olomouci tragédie ve (s)tylovém 3D

Na jeviště Moravského divadla v Olomouci se po dvanácti letech vrátil Verdiho Rigoletto. V tragickém příběhu o dvorním šaškovi, jeho krásné dceři a zhýralém vévodovi režisérka Andrea Hlinková zachovala známý vztahový trojúhelník, pomocí tylové opony ale navíc k operní klasice přidala obrazový 3D efekt.

„Upletla jsem si trošku na sebe bič, protože tylová opona, za kterou hrajeme, nás omezuje v pohybu, nemůžeme se dostat na forbínu, jak bývá zvykem, ale myslím si, že to stojí za efekt 3D obrazu,“ uvedla k výraznému vizuálnímu prvku režisérka. Moderní jsou také neoprenové kostýmy. Rigoletta nastudovala v jednom roce podruhé, loni v březnu jej představila v ústeckém divadle. Olomoucká verze je ale odlišná. 

Opera, kterou Giuseppe Verdi napsal na námět divadelní hry Victora Huga, patří k nejnáročnějším operním titulům. Hlavní hrdina, dvorní šašek a panský přisluhovač Rigoletto, prožívá prudké změny emocí – lásku, zlobu i nenávist. „Čím déle to dělám, tím více zjišťuji, že ta role je o to krásnější, o co je těžší,“ domnívá se ale Vladislav Zápražný, který barytonový part zpíval poprvé v roce 1987. V Olomouci jej alternuje Jakub Tolaš. 

Reportáž: Rigoletto v Olomouci a ve 3D (zdroj: ČT24)

V premiéře odehrálo Moravské divadlo tragický příběh hrbáče Rigoletta 23. ledna. Nejbližší reprízy jsou plánovány na 25. ledna a 29. února.