Dohodnutý zápas Musa vs. Jágr dělá v umění pěkný hokej

Rozhovor: Musou o výstavě (zdroj: ČT24)

Plexiskla, hokejky, chrániče ve spojení s jemnými minimalistickými kresbami – možná nečekané spojení nabízí výstava Musa vs. Jágr v pražské Galerii Pro Arte. Expozici připravil bývalý hokejista, tatér a v současnosti hlavně výtvarník Lukáš Musil alias Musa.

I když by název výstavy mohl vyznít konfrontačně, není tak zamýšlený. Za mantinely ledových ploch a mediálním obrazem hokejového světa nachází Musa prožitek, tedy něco, čím jsou si podle něho sport a umění blízko.

Hráči a umělci mají společného víc, než by se mohlo první pohled zdát – mohou se stát otroky značky, kterou představují, protože byznys okolo dělají lidé, kteří hráči ani umělci nejsou, na druhou stranu sport i výtvarná tvorba lidi posouvá.
Musa

Dvaatřicetiletý výtvarník před deseti lety skončil s vrcholovým hokejem. Někdejší juniorský reprezentant se začal více věnovat umění – nejprve tatérskému a postupně i výtvarnému. Na ledě se potkal i s Jaromírem Jágrem, hokejovou legendou, kterou zvolil do názvu výstavy. Ovšem ne, aby se vůči ní vymezoval, ale jako symbol toho, nakolik hokej přesahuje běžnou sportovní disciplínu a stává se svým druhem náboženstvím.

„Výstava není o hokeji, to by bylo prvoplánové, je spíše o životě a vývoji jedince,“ poznamenává Musa. K instalaci návštěvníky přivádí venkovní objekty vytvořené z mantinelů z hokejových stadionů, vidět jsou na nich stopy po hře a po hráčích. Galerie je kvůli nasvícení doporučuje prohlédnout si spíše mimo denní světlo. 

Mantinely z hokejových stadionů na výstavě Musa vs. Jágr
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Interní instalaci tvoří hokejky od někdejších Musových spoluhráčů, některé jsou jakoby podepsané českými umělci, na zdech jsou vedle sebe napsána slavná jména české hokejové historie i dějin výtvarného umění. „Jsou tu i věci, ve kterých jsem hrál já, třeba suspenzor,“ prozradil Musa. Návštěvníka provází vnitřní hlas milovníka hokeje, který hlášky zaznívající často z tribun, včetně těch vulgárních, pronáší paradoxně tichým tónem připomínajícím meditaci. 

„Zápas“ Musa vs. Jágr mohou zájemci v Galerii Pro Arte sledovat do 18. března.