Morgiana ve freudovském pokojíčku duše

Hradec Králové – Novelu Alexandra Grina Jessie a Morgiana proslavil v Česku především film Juraje Herze. Divadelní variaci na Grinovu předlohu připravilo nyní Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Symbolický napínavý příběh snu, světla a temnoty uvádí v autorské úpravě a režii Daniela Špinara.

Přestože Daniel Špinar podle svých slov Herzovu adaptaci miluje a při čtení Grinovy novely hned pocítil „silný divadelní potenciál“, jeho koncept se od těchto původních předloh prý hodně vzdálil. Hradecká Morgiana je originální variací na téma, které zpracovává aktuálněji a moderněji.

Oproti filmu změnil režisér nejen konec. „Soustředil jsem se více na Morgianu a hledal především psychologické motivace, které jí dovedou k tak hroznému činu, jako je otrava vlastní sestry. Dá se říct, že inscenace bude takovou surrealistickou sondou do duše této 'zlé sestry'. Zároveň mě velmi bavilo téma, které je dnes nesmírně aktuální – a sice strach ze stárnutí a ošklivosti,“ prozradil Špinar.

Zatímco v Herzově filmu byly obě sestry stejně staré, v Grinově titulu i v Hradci je mezi nimi výrazný věkový rozdíl. Jejich role psal Špinař přímo pro Kamilu Sedlárovou (Morgiana) a Pavlínu Štorkovou (Clara) a neumí si prý představit, že by sestry hrál někdo jiný.

Pozvánka Daniela Špinara na Morgianu: Chcete-li se dozvědět něco o sobě, o hranici dobra a zla ve vás, chcete-li být chyceni neobyčejnou a sugestivní Grinovskou atmosférou a máte-li zájem vydat se po stopách napínavého příběhu jednoho zločinu, který má tragické následky, Morgiana je přesně pro vás!

„Myslím, že Morgiana bude jedna z nejobrazivějších inscenací, jakou jsem kdy na divadle udělal. Divák by se měl ocitnout přímo uvnitř Morgianiny mysli a celou hru pak vnímat jejíma očima. Bude to velmi surrealistické, severské, táhlé, paranoidní, opojné…,“ slibuje Špinar.

K podobnému vnímání inscenace divákům pomůže scéna z dílny Ivy Němcové, jejíž základem je „freudovský pokojíček duše“. „Jde o svébytný uzařený prostor, který umožňuje pracovat se základními koncpečními principy protikladů: chlad-teplo, tma-světlo, stísněnost uvnitř - volnost venku atd.,“ vysvětlila dramaturgyně Jana Slouková.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

V dvojroli Herzova filmu zazářila Iva Janžurová, která si zahrála i v dalších dvou filmových titulech, jejichž divadelní protějšky má Klicperovo divadlo také na repertoáru: Světácích a Petrolejových lampách. Morgiana k nim přibude 3. března. V dalších rolích se představí Martina Nováková, Marta Zaoralová, Ondřej Malý, Jakub Tvrdík, Dušan Hřebíček a Martina Eliášová.