Poetika Skupiny 42 v hradecké galerii

Hradec Králové - Více než stovka obrazů kreseb, grafik a plastik doplněných básnickými texty přibližuje v Galerii moderního umění v Hradci Králové Skupinu 42. Její členy podle slov Jindřicha Chalupeckého spojovala touha „zkoumat a malovat poetické hodnoty moderního světa (…) kamenné krajiny velkoměst (…) svět, ve kterém žijeme“.

Na hradecké výstavě je vystaveno celkem 26 obrazů, 78 kreseb a grafik a také tři plastiky, které pocházejí ze sbírek hradecké galerie a Východočeské galerie v Pardubicích. Vystavený výběr z rozsáhlých sbírek obou galerií se zaměřuje výhradně na práce vzniklé v době činnosti Skupiny 42, tedy v letech 1942 až 1948, a práce předválečné, které tvořily pevné základy jejich budoucí poetiky.

Vystavená díla doprovází ukázky tvorby básníků Ivana Blatného, Josefa Kainara či Jiřího Koláře a dalších, kteří se na činnosti Skupiny 42 podíleli. Hradecká a pardubická galerie mají celkem na pět stovek děl autorů ze Skupiny 42. „Většinou se však jedná o díla z jejich pozdější tvorby, část z nich je součástí stálých expozic,“ uvedla Petra Příkazská z hradecké galerie.

Díla Františka Grosse, Františka Hudečka, Jana Kotíka, Kamila Lhotáka, Bohumíra Matala, Jana Smetany Karla Součka a Ladislava Zívra vystavuje hradecká galerie do 27. května.