Lionel Richie představí Praze Tuskegee

Praha – Americký zpěvák Lionel Richie vystoupí 20. října v pražské O2 areně. Představí nové album Tuskegee, které obsahuje hity, jež přepracoval se svými přáteli. Do Prahy se dvaašedesátiletý rodák z Alabamy a uznávaný autor milostných balad vrátí po pěti letech.

„V rámci rozsáhlého evropského turné se diváci mohou těšit na materiál z Richieho třicetileté kariéry, zazní skladby z raných dob skupiny The Commodores, sladké balady z let osmdesátých i novější materiál včetně skladeb z aktuálního titulu Tuskegee,“ uvedl Petr Novák z pořádající agentury Live Nation.

Lionel Richie zahájil svou hudební kariéru koncem 60. let jako saxofonista a zpěvák skupiny Commodores, pro kterou napsal rovněž několik hitů (mimo jiné Three Times a Lady nebo Still). V roce 1982 oblíbenou kapelu, přezdívanou „černí Beatles“, opustil a - už jako ceněný autor písní - se vydal na sólovou dráhu.

Pro countryového zpěváka Kennyho Rogerse například napsal píseň Lady, která se v roce 1980 vyšvihla na čelo americké hitparády. Rok nato nazpíval Richie duet Endless Love s Dianou Rossovou, s níž opanovali americkou i britskou hitparádu.

Svůj nejslavnější hit Say You, Say Me, který mu vynesl zlatou sošku Oscara, složil v roce 1985 pro film Bílé noci režiséra Taylora Hackforda. A ve stejném roce napsal spolu s Michaelem Jacksonem také píseň We Are The World, která v podání dvou desítek interpretů těch nejzvučnějších jmen odstartovala kampaň na pomoc Africe postižené hladomorem.

Na svém dosud jediném koncertu v České republice v Praze před pěti lety představil tehdy aktuální album Coming Home. Předprodej vstupenek na letošní říjnový koncert v cenách od 1 090 do 1 990 korun bude pro členy fanklubu zahájen 19. března, přednostní předprodej pro členy klubu Live Nation o den později a předprodej na terminálech Sazky 21. března.