Na Nahém obědě s halucinacemi. Cronenbergova Evoluce bude jen pro dospělé

Kontroverze je režisérovi Davidu Cronenbergovi vlastní stejně jako kvalita, s jakou točí své snímky. Od 19. února do 17. července do pražského Domu U Kamenného zvonu přiveze unikátní výstavu Evolution, která je nevhodná pro děti do 16 let – vstup je jim povolen pouze v doprovodu rodičů. Chystaná přehlídka filmových rekvizit má již webové stránky www.cronenberg.cz, kde budou zveřejňovány aktuality spojené s jejími přípravami a průběhem.

Webové stránky zájemcům o událost nabídnou všechny důležité informace v českém i anglickém jazyce. K dispozici jsou také obrazové ukázky vystavovaných děl. David Cronenberg: Evolution poskytne přes 300 originálních artefaktů včetně sochařských instalací, fotografií, kreseb, objektů, ukázek filmových triků, pracovních deníků a vzácných, nikdy nezveřejněných filmových záběrů, které tým architektů a designérů sestaví do unikátní výstavní podoby. Součástí bude také speciální kino určené k promítání Cronenbergových filmů.

Bludy a strach, nejlepší přítel člověka

Vzhledem ke kontroverzním tématům, kterým se filmař ve své tvorbě věnuje - lidské sexualitě, děsům, zkáze či chaosu -, i povaze některých vystavovaných artefaktů a filmových ukázek, je výstava nevhodná pro děti do 16 let a vstup je jim povolen pouze v doprovodu rodičů.

Za výstavou stojí Galerie hlavního města Prahy s organizací Art Movement a s Mezinárodním filmovým festivalem v Torontu. Přehlídka je putovní a jejími kurátory jsou Pierse Handling a Noah Cowan. Společně dávali projekt dohromady po dobu dvou let. Některé rekvizity dokonce sami vytvořili, protože se ztratily. Výstava je v některých částech koncipovaná tak, aby se návštěvník cítil jako přímo na place.  

O práci kurátorů: „V životě bych tohle nedokázal stvořit, protože bych nebyl tak objektivní. Věnovali velkou pozornost detailům. Je to fantastické! Přesně takhle to mělo vypadat.
David Cronenberg
režisér

K nejznámějším dílům Davida Cronenberga patří Moucha, Crash, Dějiny násilí, Cosmopolis, eXistenZ, Nahý oběd či Scanners.