Příští sezona ND bude přelomová

Praha – Národní divadlo představilo repertoár sezony 2012/2013. Bude obsahovat patnáct premiér všech žánrů a přes 70 inscenací. Ředitel Ondřej Černý nadcházející sezonu označil za přelomovou díky propojení české první scény a Státní opery. Podle něho přinese zapojení Státní opery Praha (SOP) do struktury scén ND rozšířený a pestřejší repertoár. Proti sloučení však stále protestují její odboráři; naposled o jejich požadavku, aby i nadále fungovala samostatně, jednala minulý týden tripartita, avšak bez konkrétního výsledku.

Odboráři se s ministryní kultury Alenou Hanákovou dohodli, že spolu budou jednat. Transformace plánovaná do roku 2015 má zachovat uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů Národního divadla a operní scény.

„Spojení ND a SOP však nelze zvrátit. Vše funguje standardním způsobem. Divadlo nyní hospodaří s příspěvkem ministerstva kultury ve výši 567,7 milionu korun. Bylo deklarováno, že po spojení budou finanční prostředky navýšeny, ale zatím se tak nestalo, stále čekáme,“ informoval Černý, který dále upozornil na to, že provozní prostředky spojení ušetří jednoznačně. „Tam, kde šetřit nemůžeme, protože bychom byli špatnými správci státního majetku, je právě budova Státní opery a celá ta oblast technologická. Dvacet let tam nikdo nedal ani korunu.“

umělecký šéf opery Rocc, ředitel Ondřej Černý a umělecký šéf baletu Petr Zuska 29. února 2012 na TK k příští sezóně
Zdroj: ČT24/ČTK

Premiéry v příští sezoně

Mezi připravované projekty činohry patří Shakespearův Troilus a Kressida, pro jehož inscenaci získala činohra režiséra Davida Radoka, premiéra Amerikana III, která představí tvorbu předních amerických choreografů Georga Balanchina, Williama Forsytha a Jeroma Robbinse, a inscenace Debussyho Pellea a Melisandy, kterou nastuduje nový umělecký šéf opery Rocc. Na scéně Státní opery pak bude mít v lednu 2013 premiéru opera Vladimíra Franze, který zhudebnil slavný Čapkův román Válka s mloky. Režii bude mít David Drábek, pro nějž to bude vůbec první operní režie. „Důležité pro mě je, že v každé sezoně bude uvedena původní divadelní tvorba,“ upozornil Rocc.

Na jaře příštího roku pak divadlo uvede první a nejslavnější operu Christopha Willibalda Glucka Orfeus a Eurydika a u příležitosti 200. výročí narození Giuseppe Verdiho jeho operu Don Carlo. Představení koprodukované s Finskou národní operou bude režírovat Manfred Schweigkofler. Přehled premiér doplňují opera Olimpiade Josefa Myslivečka a Smetanovy Dvě vdovy, Stravinského Persefona a Dráteník Františka Škroupa budou uvedeny v koncertním provedení.

Teprve v příští sezoně se budou redukovat některé zdvojené tituly, v případě opery zůstanou jen dvě inscenace Rusalky, které se liší inscenačním pojetím, dvě inscenace Carmen, jež se zase liší hudebním pojetím, a dvě Kouzelné flétny; inscenace ve Státní opeře se hraje v původním německém znění. 

Baletní soubor Národního divadla bude mít v příští sezoně dvě premiéry. Na podzim to bude komponovaný večer z choreografií slavných amerických tvůrců Amerikana III. Původně se měla tahle inscenace hrát již v současné sezoně, přesunuta byla z finančních důvodů. Navazuje na dva večery uváděné v polovině 90. let a v roce 2001 a představí práci legendárních choreografů Georga Balanchina, Williama Forsytha a Jeroma Robbinse.

Ředitel Národního divadla Ondřej Černý a šéf baletu Petr Zuska - 29. února na TK k nadcházející sezóně Národního divadla
Zdroj: ČT24/ČTK

Druhou premiérou sezony je autorský projekt Krabat - Čarodějův učeň, který vzniká na motivy staré lužickosrbské legendy a zejména pak podle jejího zpracování ve filmu Karla Zemana. Choreografii připravuje Jan Kodet, který je také s Lukášem Trpišovským autorem libreta. Režii bude mít SKUTR (Trpišovský a Martin Kukučka). 

Podle ředitele Ondřeje Černého se dramaturgie držela myšlenky, aby Národní divadlo uchovalo tradici a zároveň svou uměleckou tvorbu udrželo v kontextu evropského divadla 21. století.

Se zveřejněním dramaturgického plánu sezony je spojeno zahájení prodeje předplatného, které zájemcům nabízí 34 „balíčků“ představení za výrazně nižší cenu. Mají garantováno stálé místo v hledišti a šanci získat vstupenky na tituly, které jsou běžně nedostupné. Každý z tematických „balíčků“ je sestaven ze čtyř až osmi představení, jsou to novinky sezony, žánrově vyhraněné skupiny, cykly odpoledních představení pro rodiny s dětmi a skupiny pro seniory.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)
Vydáno pod