Výjimečný den pro výjimečnou vilu

Brno – „Věřím, že každý, kdo do Brna přijede, bude moci říci: 'Viděl jsem tu nejkrásnější funkcionalistickou památku UNESCO na světě,'“ přeje si brněnský primátor Roman Onderka. S těmito slovy přivítal dnes v zrestaurované vile Tugendhat první hosty po dvouleté památkové obnově, která podle jeho slov nemá obdoby.

Slavnostní otevření vily se účastnily desítky hostů, včetně ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09), předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, velvyslanců i rektorů českých vysokých škol. Do Brna přijeli i potomci původních majitelů – Fritze a Grety Tugendhatových, pro něž vilu v roce 1928 vyprojektoval německý architekt Ludwig Mies van der Rohe.

Sestry Daniela a Ruth ve vile ale nikdy nežily, narodily se v emigraci. „S matkou jsme ale o domě hodně často mluvily. Vím, že ho nekonečně milovala. Měla k němu silné citové pouto a dělala všechno pro to, aby se vila pořádně zrestaurovala. Myslím si, že kdyby teď žila, byla by přešťastná,“ domnívá se nejmladší dcera původních vlastníků, historička umění Daniela Hammer-Tugendhat.

Ruth Guggenheim-Tugendhat, dcera původních majitelů vily: „Naše rodina si neodskočila na procházku z tohoto domu a z Brna, byli jsme k tomu donuceni. Proto by se nemělo zapomenout, že tento dům má i svůj příběh a tento příběh se nedotkl pouze naší rodiny.“

V Brně ji doprovází její manžel Ivo Hammer. Historik umění a restaurátor byl předsedou mezinárodního poradního týmu, který dával k opravám doporučení. „Podle mých zkušeností je to poprvé, kdy byla během rekonstrukce historické památky zřízena mezinárodní komise odborníků. A rád bych řekl, že tato komise byla městem brána opravdu vážně,“ ocenil spolupráci s Brnem Hammer.

Ruth Guggenheim-Tugendhat
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

„Dalo by se říci, že vila Tugendhat byla rekonstruována českou firmou pod dohledem celého světa,“ poznamenal k tomu primátor Onderka. Dodal, že i kritici, kteří na začátku prací nevěřili architektům nebo firmě, musí po skončení památkové obnovy uznat, že byla odvedena velice kvalitně.

„Osudy této vily a rodiny, která ji vlastnila, byly velice pohnuté,“ připomněl, že Tugendhatovi vilu opustili v roce 1938, kdy z Brna utekli před nacisty. „Dalo by se říci, že kopírovaly nejen dějiny města Brna, České republiky, ale dějiny celého světa. V Brně si vila zapsala dokonce jedno neodmyslitelné prvenství – a to vznik Českého státu,“ zmínil Onderka i dohodu o rozdělení Československa, kterou podepsal v roce 1992 ve vile tehdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar se svým českým protějškem Václavem Klausem. Současný český prezident měl původně do Brna také přijet a přestřihnout pásku, kvůli studentskému Týdnu neklidu ale svou účast odvolal.

Roman Onderka, primátor Brna: Jak je výjimečná vila, je výjimečné i datum otevření. Přechodný 29. únor bude dnem, který bude zapsán zlatým písmem do knih statutárního města Brna, kdy budeme říkat: Ano, navrátili jsme lesk a krásu této nádherné památce UNESCO.

Obnova funkcionalistické vily, která je zapsána na seznamu UNESCO, započala v lednu 2010, náklady ve výši 156 milionů korun byly z velké části pokryty z evropských fondů. „Bezesporu je to na jedné straně vize a cíl, na druhé straně splněné slovo. Když jsem nastupoval do funkce primátora v roce 2006, tak jsme si dali s ředitelem muzea za úkol opravit vilu Tugendhat. Trvalo to velice dlouho, ale jsem rád, že dnes se můžeme kochat krásou 30. let této famózní funkcionalistické památky,“ prohlásil primátor Onderka.

Veřejnosti se vila otevře 6. března. Vstupné pro delší z okruhů bude činit 350 korun na osobu. Onderka jeho výši obhajoval tím, že vstupné do Tugendhat nelze srovnávat s běžnými muzei a ani nemůže být stejně vysoké jako do památkových objektů, kam se při prohlídce zároveň vejde 100 či 200 lidí. V případě vily Tugendhat může prohlídková skupinka čítat nejvýš 15 až 20 jednotlivců.