Klimt není vymačkaný citron

Vídeň – „Nový pohled na Klimtův vesmír“ má přinést výstava, kterou k příležitosti 150. výročí narození Gustava Klimta uspořádalo vídeňské Leopoldovo muzeum. Klimtova díla nechali kurátoři okomentovat rakouského výtvarníka osobně – prostřednictvím citátů z jeho dopisů.

Jádro výstavy však tvoří fotografie, drobné kresby nebo 400 dopisů a pohlednic, které umělec psal životní družce, módní návrhářce Emilii Flögeové a které mimo jiné odhalují jeho cestovatelskou vášeň. Fotografie umělce ukazují mimo jiné ve společnosti výletníků u jeho oblíbeného alpského jezera Attersee, s přáteli nebo před ateliérem. Součástí výstavy je i několik Klimtových děl, mezi nimiž nechybí stěžejní Smrt a život.

„O Klimtovi toho bylo mnoho napsáno – už za jeho života i později. Ale nikdy se nikdo nepokusil přenechat slovo pouze jemu. Nyní je to mistr sám, kdo své dílo komentuje,“ upozornil ředitel muzea a kurátor Tobias G. Natter, v čem se výstava v Leopoldově muzeu liší od ostatních, také věnovaných výtvarníkově životu a dílu.

  • Dopis G. Klimta z Mnichova Emilii Flögeové (3. 6. 1897) zdroj: Leopold Museum
  • Gustav Klimt / Život a smrt (1910/15) zdroj: Leopold Museum

Prostřednictvím dopisů a postřehů, které Klimt poslal Emilii Flögeové, nabízí muzeum pohled na soukromou, osobní stránku výtvarníka. „Dílo Gustava Klimta je světově proslulé a člověk a umělec, který za ním zůstává skryt, je nyní na dosah ruky jako nikdy předtím,“ prohlásil Natter.

Organizátory výstavy podle jeho slov zajímal především průsečík Klimtova života a díla. Muzeum se prý chce svým příspěvkem ke klimtovskému roku vzepřít obvyklému nahlížení na slavného malíře jako na „zlatý citron, jenž byl vymačkán a o němž už bylo vše řečeno“.

150. výročí Klimtova narození připadá na 14. července. Výstava Klimt osobně začala v Leopoldově muzeu ale už 24. února a potrvá do 27. srpna tohoto roku.

  • Gustav Klimt (1907) autor: Moritz Nähr, zdroj: Leopold Museum
  • Gustav Klimt se svou životní parnerkou Emilií Flögeovou (kolem roku 1909) autor: H. Böhler, zdroj: Leopold Museum