V Pardubicích se nyní v divadle zasmějete

Pardubice  - Ve Východočeském divadle dnes začíná Grand festival smíchu. Divadelní přehlídka zahrnuje sedm soutěžních a několik nesoutěžních inscenací. Letos poprvé bude v rámci festivalu udělena Cena Genia smíchu, a to aktivnímu herci, režisérovi nebo autorovi, tedy osobnosti, která v posledních letech výrazně přispěla do oblasti komediálního žánru. Ocenění pro vítěze v podobě sošky vytvořila pardubická umělkyně Klára Klose. Festival probíhá jak v budově divadla, tak na Malé scéně ve dvoře i v Kulturním domě Hronovická. Hlavním mediálním partnerem festivalu je Česká televize.

„Na festivalu se představí řada vynikajících inscenací v rámci soutěžního programu nebo mimo něj. V Pardubicích se představí mladí a nadějní umělci i známé tváře. Všechna vybraná představení jsou vynikající,“ uvedla dramaturgyně Jana Uherová.

Dvanáctý ročník festivalu přivede do Pardubic v soutěžním programu sedm her. Jako první se představí Klicperovo divadlo Hradec Králové, které uvede Světáky (Malované děti), následovat bude Sex noci svatojánské v podání herců pražského Divadla pod Palmovkou, domácí soubor se představí se hrou Liška v kurníku aneb Pan ministr v Kmínovicích.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pražské Divadlo v Dlouhé uvede hru Naši furianti, následovat bude Zločin v Posázavském Pacifiku Městského divadla v Mladé Boleslavi, Západočeské divadlo Cheb uvede Kacířku a soutěžní program zakončí inscenace Dealer's choice (Kdo rozdává, rozhodne) z produkce pražského Dejvického divadla. Vítěze festivalu vybere čtyřčlenná porota.

  • Zločin v Posázavském Pacifiku zdroj: Městské divadlo v Mladé Boleslavi http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3337/333635.jpg
  • Kacířka / Radmila Urbanová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3337/333630.jpg
  • Liška v kurníku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3337/333624.jpg
  • Sex noci svatojánské zdroj: Divadla pod Palmovkou http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3337/333640.jpg

Pardubický Grand festival smíchu se věnuje komediálnímu žánru, který bývá na jiných festivalech často opomíjen. Přehlídka se koná pod záštitou ministerstva kultury a primátorky Pardubic Štěpánky Fraňkové. Záznam z Galavečera smíchu s vyhlášením výsledků odvysílá ze záznamu Česká televize.