Töpfer chystá pro Vinohrady nový tým

Praha – Ředitel Divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer, který od 1. září přejde do Divadla na Vinohradech (DNV), konzultuje novou sezonu se současným vedením této scény už před nástupem do funkce. Proto odvolal odcházející vinohradský ředitel Jindřich Gregorini přípravy hry Petera Shaffera Amadeus, jejíž premiéra měla být 25. května v režii Vladimíra Morávka.

„Byl to jeden z mnoha bodů mé koncepce, aby s námi sezonu 2012/2013 současné vedení DNV projednalo. Nemělo by totiž dojít ke krokům, které by se musely komplikovaně vracet a stály by zbytečné peníze,“ upozornil Töpfer, který si nedovede představit situaci, že by 1. září nastoupil a realizoval sezonu, kterou až do června 2013 připravilo vedení uměleckého šéfa Martina Stropnického.

„Snažíme se dramaturgický plán konzultovat, projít uzavřené smlouvy. Aby to bylo ekonomické, ale na druhou stranu, aby nové vedení nereprezentoval příští sezonu někdo jiný,“ dodal Töpfer. Amadea chce odložit až na podzim. „Práci Vladimíra Morávka znám, je to mimořádně kreativní a respektovaný divadelník. Ale nejsem si jist, zda je profilový režisér pro vinohradské divadlo, protože my tam přicházíme s jinou poetikou,“ vysvětlil.

Tomáš Töpfer v pořadu Hyde Park (zdroj: ČT24)

Tomáš Töpfer počítá také s tím, že i v nové funkci na Vinohradech dohraje v Nuslích své role. Je obsazen do šesti představení, dvě budou mít koncem sezony derniéru. Na Vinohradech se k hraní nechystá.

Z Fidlovačky Töpfer odvede uměleckého šéfa Juraje Deáka, který bude v DNV režírovat. Svůj post ředitele posílí šéfdramaturgem Janem Vedralem, který už tam dvakrát v 80. i v 90. letech působil, a ekonomkou Radkou Pipkovou. Ta byla v letech 1995 - 2006 správní ředitelkou Městských divadel pražských. 

Provozovatelem Fidlovačky je společnost s ručením omezeným, v níž má podíl i Töpfer. „Prodám ho a odejdu i z funkce spoluvlastníka,“ připomněl herec, který na Vinohradech působil v letech 1988 až 1998. Od roku 2006 je senátorem za ODS, mandát hodlá na podzim obhajovat.

To, že je aktivně činný na tolika postech, sklidilo po jeho jmenování do ředitelské funkce největší vlnu kritiky odborné veřejnosti. „Pokud chce pořádně vést divadlo na Vinohradech, nemůže tolik funkcí zastávat,“ tvrdí například divadelní kritik Vladimír Hulec. 

„Možná bych měl dostat trest smrti za pracovitost. Třeba se to v tomto státě uzákoní,“ reagoval na takové výtky Tomáš Töpfer v pořadu ČT24 Hyde park. „Ale manager nedělá všechno sám. Jeho nejdůležitější práce je sestavit tým, a proto si myslím, že já to zvládat budu,“ oponoval výtkám. 

Členka výběrové komise herečka Daniel Kolářová naopak upozorňuje, že Töpfer měl ze všech uchazečů nejlepší koncepci a nejvíc ho zajímalo formování souboru, což bylo pro ni rozhodující a nikoli nějaké údajné politické tlaky, jak se různě šušká. Rovněž končící vinohradský ředitel Jindřich Gregorini je s výběrem svého nástupce spokojený. „Já si myslím, že vybrali toho nejlepšího, toho nejrazantnějšího a toho nejperspektivnějšího,“ prohlásil Gregorini. 

Proti plánům Tomáše Töpfera ostře v Hyde parku vystoupil herec Ladislav Frej. „On rozhoduje předem o osudech lidí, kteří tím přijdou o práci, a také je potřeba upozornit na to, že je obrovský rozdíl řídit soukromé divadlo a divadlo pod správou města, jako je Divadlo na Vinohradech,“ prohlásil Frej, kterému Töpfer oponoval slovy, že velký rozdíl v tom nevidí. „Divadlo je buď dobré, nebo špatné a s jeho řízením je to stejné. Jestli ho budu řídit špatně, tak skončím nebo mě vyhodí, to jsou jednoduché počty. Na výtku, že někoho připravuji o práci, musím říct, že naopak pro divadlo připravuji daleko víc práce, než dosud mělo,“ ohradil se nastupující ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.