Oscar ve znamení nostalgie

New York/Los Angeles - Francouzský snímek The Artist se v noci z neděle na pondělí SEČ může stát druhým němým filmem, který získá Oscara pro nejlepší film. Dosud jediným takto oceněným snímkem je válečné drama Wings, jež uspělo na vůbec prvním udílení těchto prestižních filmových cen v roce 1927. The Artist je na letošních Oscarech nominovaný na deset ocenění. Ještě o jedno více může získat americký snímek Hugo a jeho velký objev režiséra Martina Scorseseho.

Oba snímky s nejvyšším počtem nominací mají společné to, že se ohlížejí do filmové historie. Zatímco The Artist přivádí na plátno němou éru americké kinematografie, Scorseseho počin zase pomocí nejnovějších technologií oživuje díla francouzského filmového průkopníka Georgese Méliese.

Nostalgické zahledění do minulosti letošní Oscary charakterizuje jako celek

Z devíti filmů nominovaných na cenu za nejlepší film se jenom tři odehrávají v uplynulém desetiletí, a to Moneyball, Děti moje a Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko. Ostatní se odehrávají například za první světové války jako Válečný kůň režiséra Stevena Spielberga či během amerického hnutí za občanská práva v 60. letech minulého století jako Černobílý svět. „Studia si myslí, že publikum filmy přijme lépe, pokud mají nějakou nostalgickou vazbu,“ míní filmový kritik Brent Simon. „Jednou z výhod vyprávění příběhu z minulosti je to, že před sebou máte tehdejší kulturu jako na dlani,“ podotkl pak producent Černobílého světa Brunson Green.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Návratem do minulosti bude koneckonců i osoba moderátora letošních Oscarů, kterým je po osmi letech opět komik Billy Crystal. Vyzdvihovaný moderátor večera se po dlouhé pauze vrací poté, co se úkolu vzdal komik Eddie Murphy. Show opustil spolu s jejím původním producentem Brettem Ratnerem, který doplatil na necitlivé výroky na adresu homosexuálů.

Crystal bude Oscary uvádět již podeváté. Rekord ale drží Bob Hope, který nejznámější filmové ceny na světě moderoval devatenáctkrát. Držitelé rekordů budou na letošních Oscarech přítomní v osobách Stevena Spielberga, jenž dosud získal nejvíce nominací za nejlepší film a herečky Meryl Streepová, která díky letošní nominaci za ztvárnění britské premiérky Margaret Thatcherové upevnila svůj rekord v počtu nominací na Oscara. O sošku usiluje už posedmnácté.

Spolu s ní do klání o nejlepší herečku vstupují Glenn Closeová za film Albert Nobbs, Viola Davisová za film Černobílý svět, Rooney Maraová za film Muži, kteří nenávidí ženy a Michelle Williamsová za film Můj týden s Marilyn. O Oscara pro nejlepšího herce se pak uchází pětice kandidátů. Jsou jimi Demián Bichir nominovaný za film Za lepší život, George Clooney za Děti moje, Jean Dujardin za film The Artist, Gary Oldman za snímek Jeden musí z kola ven a Brad Pitt za roli ve filmu Moneyball.

Souboj o Oscara za nejlepší zahraniční film se letos opět obejde bez české účasti, když se do závěrečného výběru neprobojoval snímek Alois Nebel. O cenu se v této kategorii utkají belgický film Býčí šíje, izraelský Hearat Šulajim (Poznámka pod čarou), polský W ciemności (V temnotách), francouzský Monsieur Lazhar (Pan Lazhar) a favorizovaný íránský Rozchod Nadera a Simin.

Již 84. oscarový ceremoniál začne v pondělních 02:00 SEČ. Ceny bude tradičně předávat pestrá paleta hvězd, například Colin Firth, Natalie Portmanová, Christian Bale či Streepová.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod