Íránští režiséři bodují s rozmanitostí a odvahou. Zaujmou i Česko?

Festival íránských filmů (zdroj: ČT24)

Íránské filmy si na světových filmových festivalech získávají čím dál větší pozornost. V Praze probíhá do 17. ledna už pátá přehlídka rozmanité perské kinematografie, která se posléze přesune do Brna a Bratislavy. Se svým režijním debutem se představí třeba Hooman Seydi, který v domovině platí za populárního herce.

Loni vznikl v Íránu téměř dvojnásobek snímků oproti minulým rokům. A vůbec poprvé vznikl film česko-íránské koprodukce Obyčejný člověk, který nahlíží na život v Teheránu. Ten ve skutečnosti filmaři vůbec nemají jednoduchý.

Kinematografie v Íránu je totiž státní a na všechny filmy je neustále dohlíženo. Když scenárista napíše text, musí ho stát schválit, odsouhlasit, a to i po dokončení ještě před prvním promítáním. Produkovat filmy, které se objevují na festivalech po světě, je vůbec nejtěžší.

Ani to ale mladé tvůrce neodradí. „Mám pocit, že mladší tvůrci mají jiný přístup, mají moderní myšlenky a víc energie. Starší režiséři jsou sice zkušenější, ale ti mladší, i když ne zcela všichni, přistupují ke všemu víc beze strachu, nebojí se,“ tvrdí režisér a oblíbený íránský herec Hooman Seydi, který přiváží snímek 13