Okoralé chlebíčky, zvětralé pivo a „cigára“. Kniha mluví o kouzlu nádražek

Průvodce po nádražních restauracích (zdroj: ČT24)

Chcípni do rána na chlupatý zuby! není výhrůžka, ale titul druhého dílu průvodce po nádražních restauracích. Ty jsou většinou spojeny s hustou cigaretovou mlhou, skrz niž jde jen sotva najít výčep, se stravou nevalné kvality a s propálenými ubrusy. Skupina nadšenců ve zmíněné publikaci však existenci tzv. „nádražek“ hájí a nachází v nich skrytý půvab.

„Když jsme před dvěma lety vydávali první knihu o nádražkách Kdyby ti tak pámbů prdel roztrh', vůbec jsme netušili, že bude mít takový úspěch. Takový, že už je beznadějně rozebrána. A protože nic nekončí a my jedeme dál jako bubenečská nádražka, vydáváme pokračování,“ zaznívá od autorů.

Titul nejnovější publikace je bonmotem odposlechnutým v jedné z mnoha českých nádražek. Autoři bedekru věří, že návštěva výčepu u kolejí není znakem úpadku, jde podle nich spíš o zážitkovou turistiku svého druhu. Hospody a bary totiž prý reprezentují typicky české restaurační zařízení.

Kniha cestovatele vede napříč celou republikou. Mezi kraji je Haná, Valašsko, Polabí nebo Kladensko. Autoři vybírali kraje podle zajímavosti a čistě podle praktičnosti: hledali místa s největší koncentrací nádražek, aby se daly obejít za jediný den.

Dozvíte se třeba, ze které nádražky nás vykázal slavný český režisér a kde jsme naopak navázali mezinárodní družbu, kde servírují jídlo na létajícím talíři a kde pivo v PETce, kde po nás obsluha vrhala vidličkami i kde se hosté navzájem proklínají slovy: Chcípni do rána na chlupatý zuby!
Autoři knihy Chcípni do rána na chlupatý zuby!

Průvodce si všímá světlých i temných stránek gastronomie, věnuje se osobnostem, které vládnou restauracím zpoza výčepu, i jejich zákazníkům.