Čínský výtvarník Aj Wej-Wej porazil Lego. Firma dodá kostky bez vyptávání

Lego mění politiku prodeje (zdroj: ČT24)

Světoznámý čínský umělec Aj Wej-Wej loni požádal firmu Lego o zásilku kostek, z nichž hodlal vytvořit dílo o politickém disentu. Výrobci řekli ne a sklidili velkou kritiku. Dánský výrobce hraček teď ale nově oznámil, že mění politiku týkající se hromadných nákupů a nebude již od svých zákazníků požadovat, aby uváděli, k čemu kostky hodlají použít.

Lego odmítlo disidentskému výtvarníkovi kostky prodat s tím, že nikdy nedodávalo hračky přímo nikomu, kdo chtěl pomocí jejich produktů vyjádřit nějaké politické stanovisko. Aj Wej-Wej společnost obvinil z cenzury a diskriminace. Umělec rovněž spojil postoj firmy Lego s jejími plány na nový zábavní park Legoland v Šanghaji.

Aj Wej-Wej na svůj Instagram umístil fotografii, na níž si hraje s Legem
Zdroj: Instargram Aj Wej-Weje

Číňan mající problémy s tamním režimem nakonec svůj plán zrealizoval díky veřejné sbírce, v níž se mu od veřejnosti sešlo tolik kostiček lega na to, aby mohl dílo pro výstavu v australském Melbourne dokončit. Lidé mohli kostičky darovat na několika sběrných místech, kde stála auta, do nichž kousky stavebnice házeli. Na základě sporu vytvořil umělec i novou sérii uměleckých děl jako komentář ke svobodě projevu.

Firma v úterý na svém webu uvedla, že doposud se zákazníků objednávajících si velké množství kostek ptala po „tematickém účelu“ jejich projektu, protože nechtěla „aktivně podporovat určité programy“. Teď to ale bude jinak.

„Tento postup nicméně může vést k nedorozuměním nebo může být vnímán jako rozporuplný. Společnost Lego proto upravila směrnice pro prodej kostek ve velkém množství,“ konstatuje se v prohlášení. Výrobce naproti tomu místo dosavadního postupu od 1. ledna žádá po zákaznících, aby dali jasně najevo, že Lego nepodporuje jejich projekty, pokud budou vystaveny na veřejnosti.