Táňa Pauhofová bude zastupovat Palachovu rodinu

Praha - Hořící keř se bude jmenovat snímek o alarmujícím činu Jana Palacha, o osudech jeho blízkých a počátcích normalizace, který počátkem března začne pro televizi HBO natáčet Agnieszka Hollandová. Hlavní roli advokátky Dagmar Burešové ztvární v třídílném televizním dramatu slovenská herečka Táňa Pauhofová.

„Palachův čin ve mně zanechal hluboké stopy, v té době jsem zrovna studovala v Praze na FAMU,“ uvedla dnes režisérka Hollandová. Děj trilogie začíná Palachovým upálením v lednu 1969 a popisuje neklidnou atmosféru v tehdejší společnosti. Události se ještě zdramatizují po nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachův čin zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni.

„Palach na začátku prvního dílu zemře. Hraje ho mladý student, jehož jméno zatím nemohu prozradit, ale fotografie Palacha použité pro natáčení jsou autentické,“ upozornila režisérka.

Hlavní postavou příběhu je skutečná advokátka Dagmar Burešová (Táňa Pauhofová), která jménem Palachových příbuzných podala na Nového žalobu na ochranu osobnosti. Burešová obhajovala za normalizace pronásledované disidenty a po roce 1989 vstoupila do politiky a stala se ministryní spravedlnosti. V letech 1990 až 1992 vykonávala funkci předsedkyně České národní rady.

Dagmar Burešová (uprostřed), Jiri Dienstbier a Olga Havlova na archivním snímku z poč. 90. let
Zdroj: ISIFA/Ondřej Němec / Lidové noviny

„Na svoji roli se moc těším. Bohužel se často setkávám u své generace s tím, že toho o Palachovi moc neví,“ podotkla ke svému obsazení do filmu Pauhofová. Zahrála si už v jednom z filmů Agnieszky Hollandové - v Jánošíkovi, kterého režisérka natočila se svou dcerou Kasiou Adamikovou. V dalších rolích dramatu se objeví například Karel Roden, Martin Huba, Ivan Trojan, Jaroslava Pokorná nebo Vojtěch Kotek. Hořící keř bude mít premiéru na obrazovkách HBO v roce 2013.

Z příprav filmu v Česku odlétá Hollandová do Los Angeles, její poslední počin V temnotě má šanci získat v neděli Oscara pro nejlepší cizojazyčný film. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi vypráví příběh zlodějíčka ze Lvova, který se snaží zachránit Židy ukrývající se v kanále.

Vytížená Agnieszka Hollandová (zdroj: ČT24)