Adolfa Wölfliho nelze zaškatulkovat

Praha – Monografická výstava jednoho z nejoriginálnějších umělců 20. století Adolfa Wölfliho začíná dnes v Domě U kamenného zvonu v Praze. První retrospektiva švýcarského tvůrce v Česku představí na stovku děl ze všech jeho tvůrčích období. Instalace s názvem Stvořitel universa je doplněna ukázkami z básní a literárních textů a hudebním doprovodem na motivy Wölfliho tvorby. Výstava, která potrvá do 27. května, má i doprovodný program.

Obrovské Wölfliho dílo se vymyká všem uměleckým kategoriím a směrům, nejčastěji je řazeno ke směru art brut. Wölfli strávil většinu života v léčebně pro duševně choré. Svou sociální izolaci a psychickou nemoc využil k tomu, aby vytvořil komplexní paralelní vesmír, pro který vymyslel novou geografii, historii i nové řády číslovek. Roku 1915 se převtělil v Svatého Adolfa II., vládce Všehomíra. Jeho celoživotní dílo s názvem Obří Stvoření Svatého Adolfa sestává ze 45 sešitů o 25.000 stran textů, hudebních partitur, číselných záznamů a především 1600 kreseb a 1640 koláží.

„Je to 'totální dílo'. Jen málo umělců 20. století by bylo schopno kombinovat hudbu, prózu, poezii, matematiku a vizi,“ soudí Daniel Baumann, ředitel bernské Nadace Adolfa Wölfliho, která díla na pražskou výstavu zapůjčila.

Kurátorka Terezie Zemánková sestavila výstavu chronologicky. Po prvních, ještě černobílých kresbách je představen monumentální epos Od kolébky ke hrobu (1908-1912), který čítá devět knih s více než 750 ilustracemi. Wölfli zde formou cestovního deníku líčí své vyfabulované nádherné dětství a nastiňuje skvostnou budoucnost.

Své dílo pak opěvuje v Sešitech písní a tanců (1917-1922), kde jsou prolínající se skladby zaznamenávány v solmizační stupnici. Wölfliho dílo vrcholí nedokončeným Smutečním pochodem, který se stal jeho abstraktním rekviem čítajícím více než 8000 stran. Hudbu umělec převáděl do formy abstraktních zvuků proložených číslicemi. Vznikla tak jakási mantra, která je na výstavě zpřítomněna ve zvukové podobě, kterou vytvořili Petr Nikl a Miroslav Černý Provodovský.

  • Adolf Wölfli / Lea Tantaria zdroj: GHMP
  • Adolf Wölfli / Dromedár, indický tvrdohlavec a vosel, oslí škrabošk zdroj: Galerie v Domě U kamenného zvonu

Adolf Wölfli (1864 -1930) vyrůstal ve švýcarském Bernu v zoufalých existenčních podmínkách. Jeho otec byl alkoholik a rodinu opustil, matka zemřela, když bylo Wölflimu deset. Putoval po pěstounských rodinách, musel tvrdě pracovat. Dvakrát byl odsouzen do vězení za sexuální obtěžování. Poté byl poslán do psychiatrické kliniky ve Waldau u Bernu, kde mu lékaři diagnostikovali schizofrenii. V léčebně strávil celý zbytek života. Na žádost lékařů začal psát i svůj životní příběh a kreslit.

Roku 1921 vydal psychiatr Walter Morgenthaler knihu Duševně nemocný jako umělec, která je věnovaná Wölfliho osobnosti a tvorbě. Od té doby se o něj začali zajímat sběratelé, skutečného uznání ale dosáhl až po smrti.

Kromě kurátorských prohlídek a víkendových výtvarných dílen pro děti chystá výtvarník a hudebník Petr Nikl v divadle Archa hudebně vizuální ozvěny, volně inspirované dílem švýcarského kreslíře. Konat se budou 1. a 2. dubna.