Před oponou hvězdy, za oponou lidé. Jaká byla protektorátní bohéma?

Bohéma za i před stříbrným plátnem (zdroj: ČT24)

Jak se Vlasta Burian, Jaroslav Marvan nebo Oldřich Nový vyrovnali s nacistickou a později komunistickou propagandou? Kdo dělal kompromisy a kdo obětoval kariéru? Režisér Robert Sedláček začal natáčet nový seriál České televize Bohéma, v němž nahlíží za oponu hvězd filmů pro pamětníky.

Na úvod natáčení se Sedláček zaměřil na komiky Vlastu Buriana a Jaroslava Marvana. Zdánlivě nerozlučnou dvojici rozložila dobová atmosféra a kariérní ambice. „Objímají se, ale každý už má v druhé ruce nůž,“ popisuje jejich napjaté vztahy Sedláček. 

„To partnerství vypadalo nerozlučně, zároveň se pod ním hromadila jakási nenávist. Třeba rozchod těchhle dvou chlapů nebyl vůbec elegantní ani diplomatický, byl dost drsný. Tam budou lidé hodně překvapení, co usměvavá tvář dokáže, když jde o kariéru a zhasnou světla a zatáhne se opona.“

David Novotný jako Jaroslav Marvan a Vladimír Javorský jako Vlasta Burian při natáčení seriálu Bohéma
Zdroj: ČT

Politika jako kulisa pro vztahy

Realita byla oproti fikci, kterou oba herci pomáhali na plátně předstírat, úplně jiná. Oba se ve svých osobních životech a kariérách museli vyrovnat s nacismem a poté i budovatelským komunismem. Například Vlasta Burian sice v německém filmu nehrál, přesto se stal symbolem kolaborace. Vaz mu zlomila rozhlasová skeč Hvězdy nad Baltimore, v níž zesměšňoval exilovou vládu. 

„Na jedné straně se v divadle skrývá vysílačka, na druhé chodí do rozhlasu parodovat Beneše a pořádá večírky pro prominentní nacisty. Vyberte si, doba byla zlá… Myslím si, že zrovna Burian nebyl darebák,“ domnívá se Sedláček. Politika je podle něj v seriálu kulisou pro mezilidské vztahy.

„Tu dobu bych zažít nechtěl, strašně bych se bál selhání charakteru,“ dodává David Novotný, který v seriálu ztvární Jaroslava Marvana. Vlastu Buriana hraje Vladimír Javorský. Mnohdy překvapivá rozhodnutí, zda riskovat, nebo se propůjčit propagandě, udělají na obrazovkách také Saša Rašilov jako Oldřich Nový, Adéla Petřeková jako Adina Mandlová nebo Michal Dlouhý v roli Zdeňka Štěpánka.

Pro mnohé to bude překvapení, co všechno se dělo za oponou, bylo toho hodně a spousta věcí bolestná, nechutná – a ne každý to přežil.
Robert Sedláček

 Šestidílný dramatický seriál napsala Tereza Brdečková, vycházela při tom z pamětí svého otce, scenáristy Jiřího Brdečky. Na obrazovkách se diváci České televize setkají s Bohémou v roce 2017.