Ani Lynch, ani Jodorowsky. Duna Franka Herberta bude audio

Duna Franka Herberta, jedna z nejslavnějších vesmírných ság, se dočká dalšího zpracování. Příběh odehrávající se na písečné planetě Arrakis namlouvají jako audioknihu herci Marek Holý a Jana Stryková. Stryková se k Duně vrací po patnácti letech. V roce 2000 si totiž zahrála ve stejnojmenném televizním seriálu Johna Harrisona.

Dunu coby audioknihu připravuje vydavatelství OneHotBooks. Herci Marek Holý a Jana Stryková vyprávějí kultovní příběh o mocenských bojích uvnitř vesmírného Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis, zdroje vzácného koření, které prodlužuje lidský život, zlepšuje zdraví a poskytuje uživateli zvláštní psychické schopnosti.

Výpravné sci-fi se musí obejít bez speciálních efektů. Zpracovat Dunu jako audioknihu je podle tvůrců výzva. „Není to dabing, ale zároveň to není úplně rádio, kde obvykle představujete určitou postavu. Tady je to především četba,“ říká herečka Jana Stryková.

Duna Franka Herberta bude audio (zdroj: ČT24)

Slavnou knihu napsal Frank Herbert (1920 až 1986), první část vyšla pod názvem Svět Duny již roku 1963 ve sci-fi magazínu Analog. Příběh pak pokračoval díky zájmu čtenářů jako Prorok Duny. V knižním vydání Herbert oba díly spojil a nazval je stručně Duna. Kniha získala roku 1966 nejvyšší ceny v žánru science fiction. Autor pak téma rozvinul v pěti pokračováních, které zachycují osudy planety Arrakis a boje o její ovládnutí.

Lynch, Harrison, Jodorowsky

V roce 1984 natočil David Lynch filmovou adaptaci Duny a roku 2000 vznikla také třídílná minisérie Johna Harrisona, která se částečně natáčela i v Česku. Ani jedno filmové zpracování však nedosáhlo masového věhlasu, jako třeba Hvězdné války. Nejen podle fanoušků v příbězích ze světa Duny pořád dříme obrovský potenciál.

Věděl to i spisovatel a filmař Alejandro Jodorowsky, který v době, kdy začaly v kinosálech poprvé bzučet světelné meče, vytvořil s posvěcením Franka Herberta možná nejambicióznější nezrealizovaný scénář v dějinách. Soundtrack měli dodat Pink Floyd, do hlavních rolí chtěl obsadit Davida Carradina, Salvadora Dalího, Micka Jaggera nebo Orsona Wellese. Na megalomanský opus nakonec Jodorowsky nesehnal peníze.

Koho tedy neuspokojí Lynchova nebo Harrisonova adaptace, ten může popustit uzdu pouze své vlastní fantazii. Audiokniha vydavatelství OneHotBooks vychází na konci ledna.