Vichry zimy jsou k Georgi R. R. Martinovi kruté. Knihu nestihl a předběhne ji seriál

Autor knižní série Píseň ledu a ohně, která se stala předlohou kultovního seriálu HBO Hra o trůny, se omluvil, že nestihne šestý díl nazvaný Vichry zimy dokončit před uvedením šesté řady seriálu v televizi. Spisovatel George R. R. Martin na svých stránkách uvedl, že jsou sice všichni okolo zklamaní, ale on nejvíc. Seriál totiž předběhne svou literární předlohu a poprvé divákům prozradí momenty, které je v knize teprve čekají.

Fanoušci netrpělivě čekali na Martinovo vyjádření, kdy nový knižní díl dostanou do ruky. „Vy jste zklamaní a nejste sami. Editoři a vydavetelé jsou zklamaní, HBO je zklamaná, můj agent a zahraniční vydavatelé i překladatelé jsou zklamaní. Ale nikdo nemůže být více zklamaný, než jsem já,“ napsal Martin. Podle původního plánu měl být šestý díl fantasy ságy hotov v říjnu. Kdy se tak ale opravdu stane, není jasné.

Sám už prý má stovky stran napsány, přesto dílo v dohledné době nebude hotové. I kdyby šlo psaní dobře, což občas nejde, má prý autor měsíce zpoždění. Musí ještě napsat celé kapitoly, ale také přepisovat. Přiznal, že své texty mnohdy jen dočišťuje, ale také zcela přepracovává. Psaní šestého dílu podle autora nešlo tak dobře, jak by si přál. „A jak jaro přecházelo v léto, měl jsem více špatných dní, než těch dobrých. Už v srpnu jsem věděl, že na Halloween nebudu hotov,“ popsal Martin.

obrázek
Zdroj: ČT24

Televize prozradí momenty z knihy

Premiéru si šestá řada Hry o trůny odbude letos v dubnu. Už pátá série dopředu prozrazovala zápletky v osudech některých Martinových hrdinů. Pokud tedy tentokrát milovníci knižní předlohy neovládnou svůj hlad po ději, dozví se z televizní obrazovky mnohem více.