Ten pravý je jen jeden. Ale který? Falzifikace umění je umění

Umění falzifikace v knize (zdroj: ČT24)

Nevěřte vždy tomu, co vidíte. Umění falzifikace a falzifikaci umění přiučí kniha amerického kunsthistorika Noaha Charneyho, která se soustředí na myšlení, motivy a metody padělatelských mistrů.

Kniha Umění falzifikace představuje úspěchy i pády mistrů padělání od antiky až po současnost. Charney se ve své profesi soustředí na trestné činy proti umění a v knize ukazuje, že padělání a jeho odhalování je často napínavým detektivním příběhem. 

Vedle klasických případů seznamuje například s mistrem v oboru Johnem Myattem, který svět zmátl dvěma stovkami mistrovských nápodob Chagalla, Matisse nebo Giacomettiho. Skončil ve vězení, po propuštění ale maluje dál, jen už svá díla nevydává za originály. Jedním z jeho prvních legálních zákazníků byl vyšetřovatel, který ho dostal za mříže.

Originály a kopie v Národní galerii

Umění falzifikace vydala v českém překladu Kniha Zlín. Do padělatelského řemesla zájemce o něco více zasvětí i připravovaná výstava Národní galerie, která od června nabídne srovnání obrazů Lucase Cranacha a maleb z jeho dílny. V doprovodném programu si návštěvníci budou moci namalovat svoji vlastní kopii obrazu tohoto renesančního mistra.