Nacisté zaútočili na Zemi. Z Měsíce

Berlín – Na festivalu Berlinale vzbudila nemalou pozornost finská sci-fi komedie o invazi nacistů na planetu Zemi. Sám režisér Timo Vuorensola svůj film Iron Sky označil za „hloupý vtip“.

Tvůrci se inspirovali teoriemi o tom, že Němci během druhé světové války pracovali na tajné zbrani a že mezi ambiciózními plány Říše byla i kolonizace Měsíce. Ve filmu se na konci světového konfliktu přesune část nacistů vesmírnými koráby na tajnou základnu na odvrácené straně Měsíce, aby se tam připravili na nový útok. K němu dojde v roce 2018.

Uvedení snímku na německém filmovém festivalu pokládají někteří novináři za znamení, že Němci jsou už srovnáni se svou nacistickou minulostí. Někteří ale byli s takovými závěry opatrnější.

„I když jsem slyšela, že se diváci smáli nahlas, nebylo to podle mého názoru docela tak. Je to tady pořád choulostivé téma,“ uvedla například Kerstin Sopkeová z americké tiskové agentury Associated Press. „Nicméně si myslím, že je to dobře natočená komedie a to, že obsahuje tolik satirických narážek na Ameriku v době kampaní prezidentských voleb, navíc nastavuje zrcadlo naší době,“ domnívá se.

Tvůrci nechali ve filmu nacisty setkat se s americkým astronautem, neodpustili si narážku na bývalou guvernérku státu Aljaška Sarah Palinovou, které se nápadně podobná americká prezidentka, nebo na George W. Bushe, po němž je pojmenovaný křižník.

Iron Sky
Zdroj: ČT24/Blind Spot Pictures

Předchozí film režiséra Tima Vuorensola byla také sci-fi komedie, střílela si z oblíbeného sci-fi seriálu – jakého není podle názvu Star Wreck těžké uhádnout. Iron Sky je podle finského tvůrce „hloupý vtip“.

Tak ho berou i někteří kritici. Andrew Pulver z The Guardian film označil za „velký propadák“, který není zdaleka tak zábavný ani krutý, jak naznačuje. Podle londýnského časopisu Time Out „nepovedená bláznivá komedie zcela postrádá šarm a vtip“.

Hudbu k filmu složila slovinská skupina Laibach, jejich album Volk z roku 2006 prý režiséra při tvorbě snímku také inspirovalo. Skladby z Iron Sky by měly zaznít vedle starších písní také na koncertě Laibach 5. dubna v pražském Paláci Akropolis, kde skupina zahraje v rámci turné We Come In Peace Tour.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)